Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/03/2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Ο Χρήστος Παπουτσάκης, ο δικός μας, ο αγαπημένος μας Χρήστος δεν είναι πια κοντά μας.

ΑΝΤΙπαλος του πολιτικού αυταρχισμού,

ΑΝΤΙθετος στην πολιτική φτήνια

ΑΝΤΙρρησίας απέναντι στην οκνηρή Αριστερά,

Ο Χρήστος ΑΝΤΙστάθηκε στους δικτάτορες αλλά και στον μικρόψυχο καθημερινό φασισμό,

Γι αυτό το αγαπήσαμε και γι αυτό δεν θα τον ξεχάσουμε.


Ο Χρήστος Παπουτσάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1934, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Η εκτέλεση του πατέρα του, Γ.Παπουτσάκη, αξιωματικού του ελληνικού στρατού, από παρακρατικούς, το 1947, και οι διωγμοί των μεγαλύτερων αδελφών του, οδήγησαν στην υποχρεωτική εγκατάσταση της οικογένειας στην Αθήνα.

Ενεργός πολιτικά στις γραμμές του αριστερού φοιτητικού κινήματος, ο Χρήστος Παπουτσάκης σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής του εργασίας για τους παραδοσιακούς οικισμούς στην περιοχή των Σφακίων, εντόπισε σε σπηλιά του Ασφένδου βραχογραφίες που καταγράφονται ως το αρχαιότερο τεκμήριο κατοίκησης στην Κρήτη.

Ταλαντούχος αρχιτέκτονας εργάστηκε στο γραφείο Δοξιάδη, μετείχε σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και πραγματοποίησε σημαντικές μελέτες, ενώ στη διάρκεια της δικτατορίας μετέτρεψε το γραφείο του σε φυτώριο νέων αρχιτεκτόνων αλλά και χώρο συνάντησης και προβληματισμού.

Από το χώρο αυτό, το 1972, κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΑΝΤΙ με το οποίο ο Χρήστος Παπουτσάκης συνέδεσε τη ζωή του για περισσότερα από 35 χρόνια. Αν το πρώτο εκείνο τεύχος του στοίχισε τη σύλληψη και το βασανισμό του στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, η επανέκδοση του περιοδικού, το Σεπτέμβριο του 1974, οδήγησε στη δημιουργία ενός δεκαπενθήμερου ανεξάρτητου πολιτικού βήματος της Αριστεράς. Έως το τελευταίο «αντί-ο» τον Απρίλιο του 2008, το ΑΝΤΙ, στα 919 τεύχη του, οργάνωσε με όρους πολιτικούς την παρέμβασή του στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα και στον πολιτισμό, άσκησε αξιόπιστα την κριτική του και έφερε στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία.

Δίπλα στο περιοδικό, στις εκδόσεις «Πολύτυπο» και στην πολιτιστική εταιρεία «Οι φίλοι του ΑΝΤΙ», ο Χρήστος Παπουτσάκης, ψυχή της προσπάθειας, αξιώθηκε πρόσφατα την ολοκλήρωση του εξάτομου έργου Αίμος. Ανθολογία Βαλκανικής Ποίησης, ενός έργου που στέκεται πάνω από τις έριδες και συνθέτει όψεις της ποιητικής γραφής από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει στο Α' Νεκροταφείο από τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 2 μ.μ. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο της Αγίας Φωτεινής στη Χαλέπα Χανίων το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.


To Γραφείο Τύπου