Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/03/2009

Διογκώνονται τα οργανικά ελλείμματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς την Υπουργό Απασχόλησης

Τις τελευταίες μέρες έχουν έλθει στο προσκήνιο τα τεράστια ελλείμματα διάφορων Ταμείων, τα οποία απειλούν άμεσα τη βιωσιμότητά τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγου Εργαζομένων στο ΙΚΑ, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παρουσιάζει τεράστια οργανικά ελλείμματα που απειλούν τη βιωσιμότητά του και καθιστούν όμηρους σε καθεστώς αβεβαιότητας 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το 2009 προβλέπεται σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Ταμείου να φτάσει τα 3,2 δις ευρώ, την στιγμή που το 2008 ανήλθε στα 2,6 δις και το 2007 τα 2,4 δις ευρώ. Επίσης, το οργανικό έλλειμμα των ταμείων που προβλέπεται να ενταχθούν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το 2009 υπολογίζεται στα 1,4 δις ευρώ, με συνέπεια το συνολικό οργανικό έλλειμμα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου να εκτινάσσεται στα 4,6 δις ευρώ.

Τα ελλείματα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Η επένδυση των αποθεματικών στον τζόγο του χρηματιστηρίου και η μη καταβολή των υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν μείζονος σημασίας αιτίες για την ασφυξία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Επειδή είναι απαράδεκτο ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να συσσωρεύει οργανικά ελλείμματα που καθιστούν οριακή τη βιωσιμότητα του

Επειδή οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι τεράστιες για τα συσσωρευμένα προβλήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ερωτάται η κ. Υπουργός

1. Τί άμεσα μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπιση αυτών των ελλειμμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ;

2. Σε τι ενέργειες θα προχωρήσετε έτσι ώστε να αποτραπουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον;

Ο ερωτών βουλευτής

Παναγιώτης Λαφαζάνης