Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/03/2009

Τοποθέτηση Αννας Φιλίνη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της 5.3.09 για την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε το λόγο. Ήθελα ούτως ή άλλως να παραβρεθώ στη σημερινή σας συνεδρίαση, επειδή συζητάτε το θέμα της ΕΑΧΑ. Επίσης, ήθελα να παραβρεθώ και για ένα δεύτερο λόγο, που έχει να κάνει με τη βεβήλωση της Ακρόπολης. Θα μιλήσω στη συνέχεια για το ποιος πραγματικά βεβηλώνει σήμερα την Ακρόπολη.

1. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια στον προϋπολογισμό του κράτους έχει εντελώς υποβαθμίσει την άποψη της χρηματοδότησης στην ΕΑΧΑ. Κοιτάζοντας πιο αναλυτικά και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, εκεί βλέπουμε ότι η ΕΑΧΑ δίπλα έχει μηδέν (0). Στον προϋπολογισμό του 2008 είχε πέντε εκατομμύρια ευρώ για τα τρέχοντα έξοδα ενώ και για το 2009, που ξέρουμε ότι ο προϋπολογισμός για τον πολιτισμό ήταν μείον κατά 38,6% και για την ΕΑΧΑ είναι ακόμα χειρότερες οι προβλέψεις για αυτή τη χρονιά.  

Για το ΕΣΠΑ βεβαίως είναι πολύ σημαντικό, επειδή το έθιξε ο κ. Υπουργός, ότι δεν υπάρχει καν το πρόγραμμα «πολιτισμός» στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Οπότε, αναρωτιόμαστε τι πρόκειται να γίνει. Θα ήθελα να δώσω κάτι πιο συγκεκριμένο πάνω σε αυτό το θέμα, διότι θα μπορούσαν για την ΕΑΧΑ, όπως και για άλλα πολύ σοβαρά θέματα, να προβλεφθούν κονδύλια μέσα από το ΕΣΠΑ. Βεβαίως, η ΕΑΧΑ έχει ολοκληρώσει ορισμένα έργα. Πρέπει να πω ότι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και η Αποστόλου Παύλου νομίζω ότι είναι οι ωραιότεροι δρόμοι της χώρας μας και της πόλης μας. Βέβαια, και για αυτά τα έργα υπάρχουν πολλοί σημαντικοί παράγοντες, που τα αφήνουν ανολοκλήρωτα. Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι από την αρχή δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για το κυκλοφοριακό και ειδικότερα για τα τουριστικά λεωφορεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, εκεί δίπλα από το  εστιατόριο «Διόνυσος» έχουν χτιστεί τουαλέτες και έχει μεγάλη ευθύνη το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι έχει αφήσει να τραυματιστεί ο περιβάλλων χώρος του Ιερού Βράχου και είναι απαράδεκτο, όπως έχουν κτιστεί σε αυτή τη θέση. Ακόμη, και το περίπτερο του ΤΑΠ έχει κτιστεί με μια τρομερή αρχιτεκτονική.

Ακόμη δεν έχει κλείσει ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για την ίδια την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει να κάνει με τα διατηρητέα κτίρια, που απειλούνται ακόμη να πέσουν χάριν του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Νομίζω ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει τίποτα να κερδίσει αν πέσουν.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κυρία Φιλίνη, ήθελα να σας ρωτήσω για να είμαι σίγουρος. Εννοείται τις τουαλέτες του κέντρου «Διόνυσος»; Είναι δημόσιες τουαλέτες.

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Υπουργέ, οι τουαλέτες που είναι ανάμεσα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο «Διόνυσο». Δεν γνωρίζω που ανήκουν. Νομίζω ότι τις χρησιμοποιούν και οι τουρίστες; Είναι απαράδεκτη εικόνα.

Κύριε συνάδελφε, είπατε για τον Ιερό Βράχο. Πραγματικά, πληγώνουν τον Ιερό Βράχο και μακροπρόθεσμα. Θεωρώ ότι η Διονυσίου Αρεοπαγίτου ως δρόμος, έτσι όπως έχει φτιαχτεί και φροντιστεί από την ΕΑΧΑ, θα χάσει μεγάλο κομμάτι από την αξία του, εάν χάσει αυτά τα δύο διατηρητέα γιατί χάνεται αυτή η αξία της «κουρτίνας», η αξία της «κορνίζας» που αποτελεί όλη η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ως φροντίδα και υπεράσπιση της Ακρόπολης από την ίδια την πόλη, με τόσο ωραία και αξιόλογα κτίρια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το πρόγραμμα της ΕΑΧΑ είχε και μια σειρά άλλα μνημεία και χώρους. Σωστά οι συνάδελφοι ανέφεραν τη σημασία του κέντρου της πόλης.

Όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία η δυτική Αθήνα σήμερα, η οποία απειλείται με έναν ιδιαίτερο πραγματικά τρόπο και έχει να κάνει με όλη την ανάπτυξη εκεί, στο Βοτανικό. Εγώ, ιδιαίτερα ήθελα να αναφερθώ στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ένας άλλος συνάδελφος από εμάς μίλησε για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ήδη έχει τραυματιστεί από το γεγονός ότι μια εξαώροφη πολυκατοικία έχει μπει μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και έχει επιτραπεί από το ΥΠ.ΠΟ να δοθεί άδεια να κτιστεί σε αυτόν ακριβώς το χώρο.

Νομίζω ότι, ανεξάρτητα από τα εκατομμύρια που άμεσα θα δοθούν στην Ακαδημία Πλάτωνος ή όχι, οφείλει η Πολιτεία να πάρει άμεσα πολεοδομικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι στο άμεσο μέλλον θα προστατευτεί αυτός ο εξαιρετικά σημαντικός χώρος για την πόλη μας. Ακόμη και να μην υπάρξουν άμεσα χρήματα, που νομίζω ότι θα πρέπει να μας απαντήσει ο κ. Υπουργός πότε θα υπάρξουν αυτά, θα πρέπει να υπάρξει προστασία αυτού του χώρου.

Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται στην Επιτροπή μας και ο κ. Γριβέας. Τον Ιανουάριο του 2008 είχα κάνει μια ερώτηση όπου είχε απαντήσει ο κ. Γριβέας, ποιο είναι το πρόγραμμα της ΕΑΧΑ, δίνοντας μια σειρά από έργα που πρόκειται να γίνουν. Έδωσε έναν κατάλογο όπου μέσα είναι και η Ακαδημία Πλάτωνος, ο Ελαιώνας, από τα πρώτα ζητήματα που πρόκειται να δούμε. Θα παρακαλούσα να μας απαντήσετε γιʼ αυτά.

2. Επίσης, θα ήθελα να μιλήσω για την Ακρόπολη που βεβηλώνεται και είναι πραγματικά κλειστή. Ο κ. Υπουργός δεν θα απαντήσει αύριο στην κυρία Δαμανάκη και σε εμένα για πέμπτη φορά, στην ίδια Επίκαιρη Ερώτηση που έχω καταθέσει για το ίδιο θέμα και που έχει να κάνει με τους συμβασιούχους. Την ερώτησή μου την είχα υποβάλει για πρώτη φορά μόλις είχε αναλάβει ο κ. Υπουργός, στους οποίους είχε υποσχεθεί και για αυτό σταμάτησαν την κινητοποίησή τους ότι πρόκειται άμεσα να τους δώσει μια λύση στο πρόβλημά τους. Μπορούσε να είναι και κατανοητό, γιατί μόλις είχε αναλάβει και δεν μπορεί να βρει αμέσως μια λύση κλπ. Κάνανε και οι συμβασιούχοι υπομονή, κάναμε κι εμείς, όμως αυτή τη στιγμή το πράγμα δεν πάει άλλο. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα είχαν κλείσει οι συμβασιούχοι την Ακρόπολη για τρείς μέρες και σήμερα πάλι υπό βροχή ήταν οι άνθρωποι εκεί και έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις από την επόμενη Τετάρτη.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα επισκεφτείτε αύριο τον Επικούρειο Απόλλωνα. Εάν πραγματικά θέλετε να δώσετε μια λύση, μπορείτε. Ο Ιερός Βράχος έχει υπηρετηθεί πριν από αρκετούς αιώνες από τους ανθρώπους που φτιάξανε, υπό τον Περικλή, υπό τον Ικτίνο, υπό τον Καλλικράτη και τον Φειδία, απλοί άνθρωποι, αυτά τα υπέροχα εκεί μνημεία, κατάκτηση της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν αυτά τα μνημεία απλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν να φάνε. Χωρίς τους αρχαιολόγους, χωρίς τους φύλακες, δεν μπορεί να υπάρχει Ακρόπολη. Ο πολιτισμός και το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 80% στηρίζεται σε συμβασιούχους και οφείλετε να βρείτε μια λύση, διαφορετικά να κλείσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους με απόφαση της Πολιτείας, πράγμα το οποίο απεύχομαι.