Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/06/2006

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ αναφορικά με τις μαζικές διαδηλώσεις των φοιτητών και σπουδαστών

Εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αμέριστη στήριξη στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, των πανεπιστημιακών και του ευρύτερου κινήματος που στηρίζει το αίτημα για δημόσια και ελεύθερα Πανεπιστήμια, για την αποτροπή των σχεδίων για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και στη δίκαιη διαμαρτυρία τους ενάντια στα σχέδια να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον Νόμο Πλαίσιο στο θερινό τμήμα της Βουλής, όταν δεν θα λειτουργεί η πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι σημερινές κινητοποιήσεις υπήρξαν πρωτοφανείς σε μαζικότητα, σε αγωνιστικότητα, διαπνέονταν από τις αρχές της ενότητας κα της αυτονομίας που δίνουν στα μαζικά κινήματα την ταυτότητα μιας ιστορικής παρέμβασης και όχι την υπόσταση ενός συγκυριακού γεγονότος.

Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη γιατί καθοδηγούν εσκεμμένα μια αντιπαράθεση πρωτοφανώς αντιδημοκρατική εναντίον της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας διδασκόντων και διδασκόμενων.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την εκτεταμένη και χωρίς όριο χρήση αστυνομικής βίας, τα δακρυγόνα και χημικά που προκάλεσαν τραυματισμούς, τις πολυάριθμες συλλήψεις ειρηνικών διαδηλωτών. Καταγγέλλουμε τις μεθόδους με τις οποίες η κυβέρνηση και η Αστυνομία θέλουν να πνίξουν τη φωνή αγανάκτησης, τα συνθήματα ελπίδας και τον ίδιο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναλαμβάνουν με περίσσια ευθύνη οι δεκάδες χιλιάδες νέοι της πατρίδας μας.

Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δεκάδων ειρηνικών φοιτητών-διαδηλωτών, που συνελήφθησαν επειδή δεν μπορεί να φυλακισθεί η ιδέα τους για ένα ελεύθερο, δημόσιο, δωρεάν Πανεπιστήμιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος υποκινητής των συγκρούσεων είναι η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της. Αυτές οι επιλογές για ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ θα χρεοκοπήσουν στην πράξη αν τολμήσει οποιοσδήποτε να τις προωθήσει, αφού ήδη έχουν χρεοκοπήσει στη συνείδηση των νέων ανθρώπων ανεξάρτητα από ιδιαίτερη κομματική ένταξη. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αφήνουν πίσω τους το παρελθόν των κομματικών εντολών και παρεμβάσεων, συγκροτούν το «νέο φοιτητικό κίνημα του άρθρου 16», ικανό να συντονίζεται πανελλαδικά, να διαμορφώνει κοινό μέτωπο με τις αγωνιστικές δυνάμεις των διδασκόντων, να επιτυγχάνει την πιο πλατιά ενότητα και συμμετοχή, να επιστρατεύει την έμπνευση, τη φαντασία και ουτοπία.

Η Αθήνα σήμερα έγινε ο τόπος, όπως πριν από λίγο καιρό το Παρίσι, της μαζικής αντίστασης των νέων ανθρώπων στην πολλαπλή χειραγώγηση που θέλουν να επιβάλλουν η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της κερδοσκοπίας ακόμα και στα Πανεπιστήμια. Αυτές οι μαζικές κινητοποιήσεις φέρνουν στο προσκήνιο με αυθεντικό τρόπο τους σημερινούς νέους και διαμορφώνουν τη δική τους ταυτότητα, σε ρόλο πρωταγωνιστή και όχι παθητικού θεατή των εξελίξεων.

Και είμαστε ακόμα στην αρχή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου