Skip to main content.
20/01/2005

Πηγή πολλών ανησυχιών η νέα θητεία Μπους

Δήλωση του Πάνου Τριγάζη, μέλους της Π.Γ. , υπεύθ. Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΝ

Σχετικά με την έναρξη της δεύτερης θητείας Μπους στον Λευκό Οίκο, το μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ορκωμοσία του Προέδρου Μπους για την δεύτερη θητεία του στο Λευκό Οίκο σημαδεύτηκε από τη δήλωση-απειλή για στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν. Δήλωση που δείχνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει βγάλει τα σωστά διδάγματα από το φιάσκο του πολέμου στο Ιράκ και ότι επιμένει στο δόγμα των «προληπτικών» πολέμων. Αμείωτοι, συνεπώς, παραμένουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών από την πολιτική αυτή.

Πολιτική που έχει ήδη οδηγήσει τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες σε επίπεδα ψυχρού πολέμου και έχει στιγματισθεί από την ντροπή του Αμπου Γκράϊμπ και του Γκουαντάναμο. Πολιτική υπονόμευσης του ΟΗΕ, αποδόμησης του διεθνούς δικαίου και άρνησης διεθνών συμφωνιών για τον αφοπλισμό και την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους και το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Στη νέα Προεδρία Μπους απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση και κινητοποίηση από τους λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα από τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας, που αποτελεί το πιο κρίσιμο παγκόσμιο σταυροδρόμι για την υπόθεση της ειρήνης. Ειδικότερα, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων της ηπείρου μας απαιτείται στενότερη συνεργασία και αλληλεγγύη με την «άλλη Αμερική» αλλά και η διεκδίκηση ενός διαφορετικού ρόλου της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή, μακριά από τον Ευρωατλαντισμό»