Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
11/03/2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΕΝΩΣΗ ΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ- ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος αποτελούμενης από τους Κ. Ήσυχο, μέλος ΚΠΕ, Ζήκο Τσάβαλο, Γραμματέα Π.Κ. Αερομεταφορών και Ν. Κεραμιτσόπουλο, μέλος Διοίκησης ΕΧΠΑ, συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία πιλότων της Ο.Α. (ΕΧΠΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: To πρώτο που θέλω να σας πω, είναι γνωστή η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για έναν δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα. Σε εποχή οικονομικής κρίσης, όπου όλοι προστρέχουν στην ενίσχυση του κράτους και στο ζεστό κρατικό χρήμα, και θα δούμε και κρατικοποιήσεις τραπεζών, είναι παράλογο να αποκρατικοποιείς ένα σημαντικό στρατηγικό όπλο για τη χώρα, όπως ο εθνικός αερομεταφορέας.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, με βάση αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ολυμπιακή Αεροπορία που γνωρίσαμε και εμπιστευτήκαμε δεν είναι μόνο τα χρώματά της, τα αεροπλάνα της, τα σίδερα, οι μηχανές. Είναι πρωτίστως οι άνθρωποί της. Ολυμπιακή Αεροπορία δίχως τους ανθρώπους της, δίχως τους εργαζόμενους, το προσωπικό της, δεν θα υπάρχει. Κι αυτό πρέπει όλοι να το γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά.

Μια εταιρεία η οποία θα χτιστεί σε τελείως νέα βάση χωρίς τους ανθρώπους της, τους πιλότους της, το προσωπικό της δεν θα είναι η Ολυμπιακή  που εμπιστευτήκαμε, δεν θα είναι η Ο.Α. που ήταν πρότυπο για την ασφάλειά της. Θα είναι μια άλλη εταιρεία.

Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση που αφορά στην Ολυμπιακή, πρέπει να ξεκινά από το ζήτημα της ασφάλειας. Κι αν θέλουμε να μιλάμε για μια ασφαλή εταιρεία πρέπει πρωτίστως να απευθυνθούμε στους ανθρώπους εκείνους που την κράτησαν ψηλά σε αυτά τα στάνταρντ ασφάλειας. Κι αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, είναι οι χειριστές, είναι οι πιλότοι.

-    Πάντως ο κ. Βγενόπουλος, η MIG έχει προχωρήσει σε διαδικασία προσλήψεως νέου προσωπικού…

Δεν έχω να κάνω σχόλιο, πέραν αυτού που σας είπα. Βασικό συστατικό της εταιρείας είναι οι άνθρωποι που την στελέχωσαν το προηγούμενο διάστημα. Και άρα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό απ΄ όλους. Μια εταιρεία η οποία δεν θα έχει ως πυρήνα, ως βασικό συστατικό τους ανθρώπους που την κράτησαν ψηλά όλο το προηγούμενο διάστημα δεν θα είναι η ίδια. Θα  είναι μια διαφορετική εταιρεία. Και δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί ο έλληνας να εμπιστευτεί μια εταιρεία η οποία δεν θα πληροί όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την κάνουν ασφαλή και αξιόπιστη.

ΓΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΧΠΑ): Είχαμε μια πάρα πολύ παραγωγική συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και τους ανθρώπους του ΣΥΝ. Από εκεί και πέρα, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Την έχουμε ανακοινώσει με κάθε τρόπο.

Η διαδικασία που επέλεξε η MIG είναι μια διαδικασία η οποία ξεπερνάει το ανθρωποδυναμικό της επιχείρησης. Συνεπώς η επόμενη μέρα θα είναι στημένη με διαφορετικό τρόπο. Άρα δεν θα μιλάμε για μια Ολυμπιακή. Το λάθος αυτό είναι λάθος το οποίο δημιουργεί συνθήκες μέγιστης ανασφάλειας αφ΄ ενός για την επόμενη μέρα της επιχείρησης και είναι κάτι το οποίο εμείς τουλάχιστον δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επιτρέψουμε. Η βιασύνη και η σπουδή και η προχειρότητα των ανακοινώσεων, των αγγελιών της MIG φάνηκε ότι από την πρώτη μέρα κιόλας άρχισαν να διορθώνονται.

Τέλος, δεν θεωρούμε ως πρέπον τη διαδικασία προπαγάνδας που μέσω διαρροών η MIG χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια φαινομενική δυναμική, ανακοινώνοντας πράγματα  τα οποία δεν μπορούν να πιστοποιηθούν για 15, 25 και 35 χιλιάδες εισόδους στον διαδικτυακό τόπο της MIG. Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

-    Οι πιλότοι θα καταθέσουν βιογραφικά;…

Οι οδηγίες που έχουμε δώσει στα μέλη μας είναι ότι κανένας πιλότος της Ο.Α. δεν θα δώσει βιογραφικό σε αυτή τη φάση στην MIG. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία η οποία θα διασφαλίζει ότι η επόμενη μέρα της Ολυμπιακής θα είναι Ολυμπιακή και όχι μια άλλη εταιρεία.

To Γραφείο Τύπου