Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/03/2009

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ, ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΙΑΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΟΛΜΕ

Σχετικά με την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει διάλογο με την ΟΛΜΕ αλλά όχι με την κυβέρνηση.

Είπαμε να συμμετέχουμε σε πιο ουσιαστικούς διαλόγους. Πιστεύουμε ότι θα δούμε θετικά αποτελέσματα στον χώρο της Παιδείας, αν υπάρξει ένας συντονισμένο εκπαιδευτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει τις αναγκαίες τομές και αλλαγές, για το σχολείο για το Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη η κοινωνία. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι όσοι δεν βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου του κ. Σπηλιωτόπουλου δεν πετάνε πέτρες. Αντιθέτως, έχουν απόψεις, προτάσεις και μια ειλικρινή έγνοια να αλλάξουν τα πράγματα στον χώρο της δημόσια Παιδείας. Κι έχουν να καταθέσουν και τους αγώνες τους και τις αγωνίες τους όλα τα προγουμενά χρόνια. Θεωρούμε ότι ο διάλογος δεν μπορεί να καταλήξει και δεν θα καταλήξει αν δεν λαμβάνει υπόψη του τις μεγάλες κοινωνικές ανάγκες, τις αγωνίες των μαθητών και των φοιτητών για ένα λύκειο αυτόνομη εκπαιδευτική βαθμίδα, για ένα Πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, για να σταματήσει η μαθησιακή διαρροή και όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και χωρίς μια ριζικά διαφορετική πολιτική από αυτήν που ακολουθήθηκε έως σήμερα. Σε συνθήκες ανάπτυξης προσδέσαμε το εκπαιδευτικό σύστημα στην αγορά. Σε συνθήκες κρίσης αυτό θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να αλλάξει στρατηγική η εκπαίδευση για να σώσουμε την Παιδεία. 

-    Έχετε βάλει κάποιες προϋποθέσεις, πήρατε κάποια απάντηση;

Δεν περιμέναμε κάποια απάντηση διότι γνωρίζαμε εξ αρχής ότι η ιστορία του διαλόγου έγινε για να ληφθούν κάποια πλάνα να δημιουργηθεί η αίσθηση της συναίνεσης. Βλέπουμε ότι σε αυτό μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη. Δεν πιστεύουμε εμείς ότι μπορούμε να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, με το ΠΑΣΟΚ της διακυβέρνησης Σημίτη και και με το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη για τα μεγάλα προβλήματα της Παιδείας. Επαναλαμβάνω ότι σημαντικό για μένα είναι να δημιουργηθεί ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό κίνημα και γι αυτό συναντούμε και ανταλλάσουμε απόψεις με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, με την ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ το επόμενο διάστημα, με τους Πανεπιστημιακούς, κυρίως όμως με τους μαθητές και με τους φοιτητές αλλά και με τους γονείς, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της παιδείας στην τσέπη τους. Διότι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι η μέση ελληνική οικογένεια δαπανά ένα δυσβάσταχτο ποσό για να πάνε τα παιδιά μας στα δημόσια σχολεία και στα δημόσια Πανεπιστήμια. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.

-    Σχετικά με το δημοψήφισμα

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ είναι ένα κόμμα που πρωτοπορεί σε ζητήματα δημοκρατίας. Με πολύ μεγάλη συμμετοχή που ξεπέρασε το 70% πάνω από 11.000 μέλη ψήφισαν και διαμόρφωσαν την σειρά του ψηφοδελτίου.

Κλείνει για μας αυτή η ιστορία της εσωτερικής αναζήτησης, ξεκινάμε μια πλατιά καμπάνια προκειμένου να βάλουμε σαν στόχο οι ευρωεκλογές αυτές να είναι εκλογές που θα δώσουν μήνυμα ελπίδας, ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί, κι ότι ο δικομματισμός τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν τα δύο τελευταία χρόνια αποδυναμώνονται και μια νέα ελπίδα ξεπροβάλλει. Η ελπίδα μιας ισχυρής Αριστεράς που θα αλλάξει τα πράγματα.

Δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ, κ. Κώστα Μανιάτη

Είχαμε σήμερα  μια δημιουργική και ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Ενημερώσαμε για τις θέσεις μας και ενημερωθήκαμε για τις δικιές τους θέσεις. Σε αρκετά από τα ζητήματα, τα μεγάλα προβλήματα της δημόσια εκπαίδευσης υπήρξε κοινή προσέγγιση, υπήρξαν συμπτώσεις.

Θεωρούμε θετικό ότι πολιτικά κόμματα και κοινωνικοί φορείς, αποδέχονται το πλαίσιο των αξιόπιστων και τεκμηριωμένων προτάσεων και θέσεων της Ομοσπονδίας. Οι προτάσεις αυτές έχουν κατατεθεί στην ελληνική κοινωνία, τα μεγάλα προβλήματα έχουν αναδειχθεί. Είναι η ώρα όχι για διαλόγους οι οποίοι έχουν μοναδικό σκοπό να αποπροσανατολίσουν την ελληνική κοινωνία, είναι η ώρα να δοθούν θετικές απαντήσεις και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής από την κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής λοιπόν ζητάμε θετικές απαντήσεις και λύσεις.

Εκτιμούμε επίσης ότι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει διάλογο είναι μια καλοστημένη αποπροσανατολιστική επιχείρηση επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να δημιουργήσει αβάσιμες και ψευδείς προσδοκίες όχι για ένα καλύτερο σύστημα αλλά για να κερδίσει περισσότερο χρόνο η κυβέρνηση. Εμείς συμπαίκτες σε αυτό το στημένο παιχνίδι δεν γινόμαστε. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο να αποκαλύψουμε την σκοπιμότητα αυτού που ονομάζεται διάλογος. Δηλαδή στην ουσία αυτού του θεάτρου, αυτής της παρωδίας διαλόγου. Πιστεύουμε ότι οι επόμενες μέρες θα μας δικαιώσουν. Θα έχουμε αποχωρήσεις. Όμως για τις επιστροφές των ασώτων υιών δεν θα έχουμε σφαγή του μόσχου του σιτευτού.

-    Σχετικά με τις δηλώσεις Σπηλιωτόπουλου σχετικά με το ενδεχόμενο να συζητήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του στο Μορφωτικό τμήμα της Βουλής και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις προτάσεις του εκεί.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Αναμφίβολα ναι. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε δημόσια σε όλη την ελληνική κοινωνία και στα κόμματα και στους φορείς. Κι αν μας τις ζητήσει ο κος Σπηλιωτόπουλος θα του τις δώσουμε. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην Βουλή επανειλημμένως γίνεται δημόσια διάλογος για τα θέματα της Παιδείας, είναι σαφές ότι τις προτάσεις μας –εδώ και πολλά χρόνια- δεν τις υιοθετούν και τα δυο μεγάλα κόμματα και βεβαίως πιστεύουμε ότι αν μας δοθεί η ευκαιρία να θέσουμε τις προτάσεις μας θα τις θέσουμε.

Σας θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που κατά την διάρκεια της ψήφισης του νόμου – πλαίσιο αυτού που δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι ανεφάρμοστος αλλά επιμένει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του για τα Πανεπιστήμια, είχε καταθέσει ένα αντι – νομοσχέδιο συγκεκριμένο. Συγκεκριμένες προτάσεις με ένα προς ένα τα Άρθρα του Νομοσχεδίου τα αντιμετώπιζε όχι μονάχα με αρνήσεις και με πέτρες όπως μας κατηγορούνε αλλά με συγκεκριμένες αντιπροτάσεις. Είμαστε μια δύναμη προγραμματικών θέσεων άλλωστε έχουμε και το πρόγραμμά μας το οποίο είναι και το πιο σημαντικό μας όπλο.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Εμείς για μια ακόμα φορά καταθέτουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής πριν από λίγες μέρες όταν ψηφιζόταν το Νομοσχέδιο για την πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι ο κ. Λυκουρέτζος δήλωσε δημόσια ότι η ΟΛΜΕ έχει καταθέσει για το σύνολο των προτάσεων που αφορούν την εκπαίδευση συνολικά και το σχολείο, θέσεις και προτάσεις για όλα τα ζητήματα τις οποίες χαρακτήρισε ως αξιόπιστες και επιστημονικά τεκμηριωμένες.

To Γραφείο Τύπου