Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

…  Ενδιαφέρεται ο πρωθυπουργός για νοικοκύρεμα των δημόσιων δαπανών; Γιατί δεν ακυρώνει τα εξωφρενικά από άποψη κόστους και ουσίας εξοπλιστικά προγράμματα; Γιατί δεν ελέγχει τις προμήθειες του Eθνικού Συστήματος Υγείας; Γιατί δεν καταργεί τους κομματικούς διορισμούς σε επιτροπές και φορείς μιας χρήσεως; Γιατί δεν προχωράει σε αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος;

Πολύ απλά γιατί τέτοιου είδους πολιτικές επιλογές βρίσκονται έξω από την οπτική της κυβέρνησης. Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να τα βρει με τον ΛΑ.Ο.Σ. για να σώσει, έστω και με τον τρόπο αυτό, την προοπτική παραμονής της στην εξουσία. Σοβαρότερη στρατηγική δεν υπάρχει, ούτε μπορούμε να περιμένουμε.

Φυσικά τον πρωθυπουργό, δεν τον πιάνει πρεμούρα για τα δημόσια οικονομικά όταν πρόκειται να ενισχύσει τους τραπεζίτες. Πρόκειται για αίσχος. Οι τραπεζίτες πήραν δημόσιο χρήμα για να βουλώσουν τρύπες που άνοιξε η ανευθυνότητά τους και όχι για να βοηθήσουν την οικονομία.

Εμείς έχουμε πει εδώ και καιρό. Να δημιουργηθεί μια δημόσια τράπεζα, με την  εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, που, μαζί με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μπορούν να αποτελέσουν έναν μεγάλο προωθητή της ρευστότητας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αυτές τις μέρες ξεκίνησε και ο περίφημος διάλογος για την παιδεία.

Η μόνη στόχευση είναι να κερδίσει η κυβέρνηση πολιτικό χρόνο προκειμένου να οργανώσει καλύτερα τις αντιεκπαιδευτικές της επιλογές.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη προγραμματικών θέσεων, έχει καταθέσει δημόσια τις προτάσεις του σε όλη την κοινωνία, όντας, μεταξύ άλλων, ο μόνος πολιτικός οργανισμός που κατέθεσε αντινομοσχέδιο με προτάσεις για όλα, τα οποία «ρυθμίζει» ο κυβερνητικός «νόμος-πλαίσιο».

Η συνομιλία, σε κλειστές αίθουσες, με την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ της διακυβέρνησης Σημίτη και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη όχι μόνο δε συνεισφέρει στην επίλυση των μεγάλων εκπαιδευτικών προβλημάτων, αλλά και δίνει όπλα σε όσους απεργάζονται τα χειρότερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Έβλεπα προχθές μια πρόταση νόμου που κατέθεσε ως υποτιθέμενη στρατηγική για αντιμετώπιση της κρίσης. Τι περιελάμβανε; Την κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών από το δημόσιο για τους νέους εργαζόμενους. Και την επέκταση των stage στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή λοιπόν είναι η εναλλακτική λύση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση. Επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών από το δημόσιο. Διαίρεση των εργαζομένων σε παλιούς ακριβούς και νέους φτηνούς. Και στρατοί μισοαπασχολούμενων ανασφάλιστων με αμοιβές 400 ευρώ.

Με τέτοιο όραμα για διέξοδο από την κρίση, δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει για μια φορά ακόμα τον κ. Σημίτη. Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου επιλέγει την εκσυγχρονιστική πεπατημένη. Μας θυμίζει ξανά την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Με τους τέσσερις αντεργατικούς νόμους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στο ασφαλιστικό. Την αποχαλίνωση της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εργολάβων που λεηλάτησαν το δημόσιο. Και θα μου επιτρέψετε εδώ ένα ακόμα σχόλιο: Είναι καλό να θυμηθούμε την πίστη του κ. Σημίτη στο ιρλανδικό οικονομικό θαύμα. Γιατί σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ιρλανδικό θαύμα έχει να επιδείξει μείωση κατά 6% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα του ΠΑΣΟΚ ως εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Την ώρα που τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στέκονται αμήχανα, με την κυβέρνηση να παριστάνει ότι κυβερνά και την αξιωματική αντιπολίτευση να παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται, η Αριστερά καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Προτάσεις που θα διευκολύνουν την κοινωνία να περάσει μέσα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για τους πιο αδύναμους. Λέμε λοιπόν: σας διαφέρει αλήθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση; Ιδού οι άμεσες προτεραιότητες:

Πρώτο: ΝΑ υπάρξει άμεσα δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Με τον δημόσιο έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήρια. Και με καθορισμό προτεραιοτήτων με κοινωνικά κριτήρια και με στόχο την προστασία της απασχόλησης, καθώς και τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όχι την κερδοσκοπία των τραπεζιτών και των μετόχων.

Δεύτερο: Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες με 100.000 προσλήψεις άμεσα. Με στόχο να λειτουργήσει με σχέδιο το κοινωνικό κράτος, να ανακουφιστούν τα στρώματα που πλήττονται αλλά και να στηριχτεί αποφασιστικά η απασχόληση.

Τρίτο: ΝΑ υλοποιηθούν άμεσα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, που θα προωθούν την ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύουν την περιφέρεια, και θα στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες.  

Τέταρτο: ΝΑ αναληφθεί κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την κατάργηση του Σύμφωνου Σταθερότητας. Ενός συμφώνου που σήμερα δεν διαθέτει κανένα απολύτως κύρος. Που παραβιάζεται διαρκώς από οποιονδήποτε διαθέτει την ελάχιστη διαπραγματευτική δυνατότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και που δεν εγγυάται τίποτα, παρά μόνο την διαιώνιση της κρίσης και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

To Γραφείο Τύπου