Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/03/2009

Όχι άλλα λόγια, να παρθούν τώρα μέτρα για την ανεργία

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας

Με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αποτυπώνεται πλέον και επίσημα η αύξηση της μαζικής ανεργίας στη χώρα μας, η οποία μάλιστα στους νέους είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αφού πάνω από ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι πλέον ανησυχητική, γιατί τα πραγματικά ποσοστά της ανεργίας, τα οποία με διάφορες αλχημείες συγκαλύπτει η κυβέρνηση, είναι ακόμα πιο μεγάλα. Αυτό οφείλεται και στο ότι τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις με πρόσχημα την οικονομική κρίση προχωρούν σε μεμονωμένες ή και μαζικές απολύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μια άλλη πολιτική για τη δημιουργία ή τη διάσωση θέσεων εργασίας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων με μέτρα όπως:

•    Την ουσιαστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

•    Τη δραστική αύξηση των δημόσιων κοινωνικών δαπανών και των προσλήψεων στον κοινωνικό και τον πράσινο τομέα της οικονομίας (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Προστασία, διαφύλαξη του περιβάλλοντος, πολιτική προστασία ).

•    Την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

•    Τη θέσπιση νομοθετικών ή άλλων μέτρων για την παρεμπόδιση των απολύσεων και την εξομοίωση της αποζημίωσης των εργατών με αυτή των υπαλλήλων.

•    Τον διπλασιασμό του προγράμματος κατασκευής εργατικών κατοικιών από τον ΟΕΚ.

•    Τον τριπλασιασμό τον προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του ΕΟΤ.

•    Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του μισθού και τη χορήγηση χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

•    Την προώθηση μέτρων κοινωνικής στήριξης των ανέργων.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αφήσει τα παχιά λόγια και να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.

To Γραφείο Τύπου