Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/06/2006

Ο Γ.Μηλιός συλλαμβάνεται αδικαιολόγητα και ανακρίνεται επί 5ωρο από το FBI στο αεροδρόμιο της Ν.Υορκης και στη συνέχεια του απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ

Πρωτοφανής ενέργεια νεο-μακαρθισμού και τρομοκρατίας από τις ΗΠΑ, οι οποίες στέλνουν ένα επικίνδυνο μήνυμα που μας αφορά όλους

Πρωτοφανές κρούσμα νεο-μακαρθισμού χτες το βράδυ από τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ με θύμα τον Γ. Μηλιό, καθηγητή του ΕΜΠ, γνωστό στέλεχος της Αριστεράς και μέλος της Γραμματείας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την πρωτοφανή ενέργεια σύλληψης και ανάκρισης του Γ. Μηλιού επί 5 περίπου ώρες από το FBI στο αεροδρόμιο JFK της Ν. Υόρκης και στη συνέχεια απαγόρευσης εισόδου του στις ΗΠΑ. Η σύλληψη, ανάκριση και απαγόρευση εισόδου του Γ. Μηλιού στις ΗΠΑ είναι απολύτως αδικαιολόγητη, δεν προβλήθηκε γι αυτό καμία αιτιολογία από τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο που ο Γ. Μηλιός πήγαινε στις ΗΠΑ προσκεκλημένος, όπως έκανε κάθε χρόνο, σε συνέδριο που διοργάνωνε το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Οι αρχές των ΗΠΑ δεν αρκούνται στο απαράδεκτο καθεστώς της βίζας για τους Έλληνες πολίτες-επισκέπτες, αλλά χρησιμοποιούν ως πρόσχημα και ως όπλο το αντιδημοκρατικό νομικό οπλοστάσιο για τη δήθεν αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, έτσι ώστε να στείλουν ένα μήνυμα προς όλους τους δραστήριους πολίτες της πνευματικής και πολιτικής ζωής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προς όλους όσοι αντιστέκονται με δημόσια πολιτική δράση και δημόσιο λόγο στην λαίλαπα των αντιδημοκρατικών μέτρων που εκπορεύονται από τις ΗΠΑ και τα οποία συρρικνώνουν καθημερινά τον παγκόσμιο νομικό πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κατοχυρωμένους κανόνες των διεθνών σχέσεων.

Ο Γ. Μηλιός είναι ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, υποψήφιος βουλευτής, ενεργός από δεκαετίες στο μαζικό κίνημα, και ιδιαίτερα γνωστός για τις εργασίες που έχει δημοσιεύσει και τις εκδόσεις των οποίων προΐσταται, με επίκεντρο την Μαρξιστική Πολιτική Οικονομία. Είναι προφανές ότι οι αρχές των ΗΠΑ υλοποιούν το δόγμα «της μηδενικής ανοχής» και στρέφονται πλέον εναντίον όλων όσων δεν συμφωνούν απολύτως ή δεν σιωπούν για την κραυγαλέα αντιδημοκρατική πολιτική της ηγεσίας Μπους.

Η ελληνική κυβέρνηση, προσωπικά ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να λάβουν άμεσα σαφή θέση γι αυτό το απαράδεκτο γεγονός, να ζητήσουν εξηγήσεις και να διαμαρτυρηθούν επισήμως και δημόσια στις αμερικανικές αρχές.

Είναι ίσως περιττό να επισημάνουμε ότι η ενέργεια αυτή δεν στρέφεται μόνο ούτε κυρίως εναντίον του Γ. Μηλιού. Στρέφεται εναντίον όλου του κόσμου της Αριστεράς. Είναι μια καμπάνα που χτυπάει για όλους.

Ο Γ. Μηλιός επιστρέφει σήμερα στην Ελλάδα στις 16.35 με την πτήση της SWISSAIR (Αεροδρόμιο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ).

To Γραφείο Τύπου