Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2009

Σοβαροί κίνδυνοι για περικοπές της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης στους αγρότες

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών

Η ενεργοποίηση όπως είναι γνωστό θα γίνει με την εφαρμογή των ψηφιακών χαρτών. Υπάρχουν όμως σοβαροί κίνδυνοι περικοπών στις επιδοτήσεις λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών, αφού πριν ακόμη ξεκινήσει η διαδικασία, οι αγρότες καλούνται να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους μέχρι τις 15 Μαΐου, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στην επιδότηση που δικαιούνται.

 Επίσης, προβλέπεται δυσκολία στην εφαρμογή του συστήματος αυτού διότι και οι υπάλληλοι και πολύ περισσότερο οι παραγωγοί δεν είναι εξοικειωμένοι και θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα όταν θα κληθούν να υποδείξουν σε ψηφιακούς χάρτες τα όρια των κτημάτων τους.

Ακόμη, επισημαίνεται ένα τεχνικό πρόβλημα για την ακριβή απεικόνιση των στρεμμάτων σε περιοχές οι οποίες είναι επικλινείς. Επίσης, στη Μεσσηνία παραδείγματος χάριν και ειδικότερα στην περιοχή της Μάνης, δεν απεικονίζονται στους ψηφιακούς χάρτες εκτάσεις μικρότερες των 300 τ.μ. και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα με βάση τις εκτιμήσεις της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας να μην μπορούν να πάρουν επιδότηση οι περισσότεροι παραγωγοί.

Αναμφισβήτητα το σύστημα της ψηφιακής απεικόνισης είναι θετικό, διότι εκτός των άλλων θα αποκαλυφθούν αυτοί οι οποίοι παίρνουν επιδοτήσεις μεγαλύτερες από αυτές που δικαιούνται. Πρέπει όμως να λυθούν τα προβλήματα στην εφαρμογή του συστήματος και να παρθούν μέτρα, ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι αγρότες οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα να «πληρώσουν» τις καθυστερήσεις στην κατάρτιση του συστήματος και την έλλειψη προετοιμασίας.

Άλλωστε είναι ευθύνη των κυβερνήσεων, των τωρινών αλλά και των προηγούμενων, διότι παρά τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα, ώστε να δημιουργηθεί σωστό μητρώο γεωργικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα τώρα στο παρά πέντε να πρέπει να γίνουν εργασίες, οι οποίες απαιτούν πολλαπλάσιο χρόνο απʼ αυτόν που έχει δώσει η Ε.Ε. για να μην υπάρξουν ποινές και πρόστιμα στους αγρότες.

Παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου πέρυσι ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν θα πληρώσουν το κόστος της ενεργοποίησης, δεν έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή τίποτα και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η δέσμευση του υπουργείου το 2008 θα γίνει πράξη τη φετινή περίοδο.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

- Θα πληρώσουν οι αγρότες εν τέλει το κόστος ενεργοποίησης τη φετινή χρονιά;

- Πώς θα λυθούν τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ώστε η ψηφιοποίηση να γίνει στις καθορισμένες προθεσμίες και χωρίς λάθη;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ