Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/03/2009

Απαξίωση της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Λιμενικού Σώματος

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου, Θ.Δρίτσα προς τον Υπουργό EΝΑΝΠ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέρος των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας (εφημερίδα «Έθνος», 10/3/2009), στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων του Λιμενικού Σώματος υπάγεται η Μοίρα αεροπλάνων στο Τατόι η οποία διαθέτει 7 αεροπλάνα (4 μονοκινητήρια και 3 δικινητήρια) και η Μοίρα ελικοπτέρων στο Κοτρώνι η οποία διαθέτει 6 ελικόπτερα τύπου DOPHEN τα οποία παρελήφθησαν την άνοιξη του 2004 πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Υ.Ε.Μ./Λ.Σ στο παρελθόν έχει επιδείξει τεράστιο έργο σε θέματα επιτήρησης συνόρων, έρευνας και διάσωσης, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, καταπολέμησης δουλεμπορίου, λαθρεμπορίου και παράνομης αλιείας.

Δυστυχώς όμως αντί να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο ρόλος της Υπηρεσίας αυτής πληροφορούμαστε ότι τα επτά (7) αεροπλάνα στο Τατόι και τα πέντε (5) από τα έξι (6) ελικόπτερα στο Κοτρώνι είναι καθηλωμένα λόγω έλλειψης συντήρησης και βλαβών.

Επίσης, οι έξι (6) από τους δεκατέσσερις (14) Χειριστές Ειδικής Μονιμότητας «εξαναγκάστηκαν» σε παραίτηση από το Σώμα πέντε χρόνια μετά την κατάταξη τους, αφού κινδύνευαν να χάσουν την ικανότητα πτήσης τους και εργάζονται πλέον σε ιδιωτικές εταιρίες.

Με βάση τα παραπάνω,

ερωτάται ο κ. Υπουργός,

1.    Γιατί δεν προέβη το Υπουργείο στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διατηρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα των αεροπλάνων και ελικοπτέρων του Λιμενικού Σώματος;

2.    Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ενεργοποιηθούν πάλι τα εναέρια μέσα του Λιμενικού Σώματος;

3.    Προτίθεται να προβεί άμεσα σε ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί από εδώ και πέρα η πλήρης και συνεχής υποστήριξη της Υπηρεσίας σε τεχνική υποδομή καθώς και η διαρκής μετεκπαίδευση των πιλότων του Λ.Σ. διατηρώντας έτσι την ικανότητα πτήσης τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου