Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2009

Νομοθετική προσαρμογή του Ν. 3016/2002 για την απόδοση επιδόματος σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου

Ερώτηση Φ.Κουβέλη, Ν.Τσούκαλη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Οι τελευταίες αποφάσεις του Αρείου Πάγου (574,575,576,577/2009), τεκμηριώνουν δικαίωμα λήψης του επιδόματος των 176 ? που προβλέπεται από το Ν. 3016/2002 σε όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου βάσει της αρχής της ισότητας.

Βέβαιο θεωρείται ότι την απόφαση του Αρείου Πάγου θα ακολουθήσουν χιλιάδες αγωγές ενδιαφερομένων πολιτών, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφύγουν την επιπρόσθετη γραφειοκρατική ταλαιπωρία και τα περιττά δικαστικά έξοδα, εάν το αρμόδιο Υπουργείο μεριμνούσε, με νέα νομοθετική ρύθμιση, να λύσει τις όποιες εκκρεμότητες.

 Οι πολλαπλές Υπουργικές αποφάσεις που στηρίχθηκαν στον εν λόγω Νόμο, επέκτειναν την καταβολή του επιδόματος που αρχικά προοριζόταν σε χαμηλόμισθους και σε πολλές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, ανεξάρτητα από τη μισθολογική τους κατάταξη ή τη λήψη άλλων παροχών.

Η παροχή του επιδόματος αυτού σε όλους σχεδόν τους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, αδιακρίτως φορέα, είδους και συνθηκών εργασίας κατέστησε ουσιαστικά την παροχή αυτή προσαύξηση του μισθού.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ο Άρειος Πάγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μη χορήγηση στους υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, της ειδικής παροχής του Ν. 3016/2002 αποτελεί ευθεία παραβίαση τόσο της αρχής της ισότητας των Ελλήνων ενώπιον του νόμου, όσο και του δικαιώματος τους ως εργαζομένων, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, για ίση αμοιβή για παρεχόμενη ίσης αξίας εργασία που καθιερώνεται από το Σύνταγμα ( αρ. 4,22).

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να αποκαταστήσει τη νομιμότητα, προβαίνοντας σε νομοθετική ρύθμιση, σε αντιστοιχία με τις ανωτέρω αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ενδιαφερομένων  και να συνάδει με το Σύνταγμα ; Αν ναι πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης