Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/03/2009

ΠΕΡΙΟΔΕΙA ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στην Κρήτη, ο Αλ.Τσίπρας  επισκέφθηκε το Πολυτεχνείο Χανίων και είχε συνάντηση με φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Χανιά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Σαν χώρα βρισκόμαστε μπροστά σε μία κρίση που έρχεται. Για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι αυτή την κρίση θα κληθεί να την πληρώσουν όλοι όσοι έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα θυσίες, δυστυχώς δίχως αντίκρισμα. Όλα όσα βλέπουν σιγά-σιγά το φως της δημοσιότητας αποτελούν δυσοίωνες προοπτικές, δυσοίωνες προβλέψεις για το εργασιακό μέλλον και τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης, του εισοδήματος, δυσοίωνες προοπτικές που σήμερα καταγράφονται στους τίτλους των εφημερίδων ως  προοπτικές 800 χιλιάδων ανέργων στη χώρα μας, 80 χιλ. απολύσεων το τελευταίο μονάχα δίμηνο. Κι αν σ΄ όλα αυτά προσθέσουμε την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση το μόνο σχέδιο που έχει είναι να υπηρετήσει διπλά τις επιταγές της Κομισιόν, της Ε.Ε., της ελίτ της Ευρώπης, που δεν ενδιαφέρεται γινα να υπάρξει μια άλλη πολιτική στήριξης της κοινωνίας και προσπαθεί να περάσει αυτή την πολιτική μέσα από το επικοινωνιακό τέχνασμα για συναίνεση.

Είναι φανερό ότι μπροστά σ΄ αυτή τη δύσκολη κατάσταση αυτό που χρειάζεται δεν είναι συναίνεση, αλλά ρήξεις. Ρήξεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Ρήξεις με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που στένεψε τα όρια, που οδηγεί την κοινωνία ολοένα και περισσότερο προς το χείλος του γκρεμού. Ρήξεις με μια πολιτική που εφήρμοσαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη και τα τελευταία 5 χρόνια η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.

Αυτές τις αναγκαίες ρήξεις εμείς προτείνουμε.  Το πρόγραμμα το οποίο επεξεργαζόμαστε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πρόγραμμα που, με τρόπο συγκροτημένο, προτείνει εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου από την κρίση.

Είναι αδιανόητο σε περίοδο κρίσης να μιλάει κανείς για δημοσιονομική σταθερότητα.  Είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο που έχει χαλάσει πλήρως η μηχανή του και, αντί να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τη μηχανή να μπει σε κίνηση, να κοιτάμε μην τυχόν και λείψει λίγη βενζίνη από το ντεπόζιτο. Αυτό ακριβώς είναι η εμμονή στο 3% του ελλείμματος, την στιγμή που η οικονομία δεν κινείται καθόλου.

Θεωρώ ότι η μάχη που έχουμε μπροστά μας, η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια κρίσιμη μάχη που μπορεί να καταγράψει μια διαφορετική δυναμική, να στείλει ένα μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πορείας της χώρας.

Για μας αυτή η μάχη θα θέσει ένα δίλημμα. Ή θα επικροτήσουμε τη μια από τα ίδια, τις πολιτικές που μας οδήγησαν στην κρίση ή θα αναζητήσουμε αλλαγή σελίδας. Ή θα επικροτήσουμε τις δυνάμεις,  τα δυο κόμματα εξουσίας ξανά τα δυο κόμματα ή θα επικροτήσουμε που μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν ή θα δώσουμε μια εναλλακτική, ένα μήνυμα ότι μπορούμε να τα ανατρέψουμε όλα, ένα μήνυμα ελπίδας. Και το μήνυμα ελπίδας για μας είναι η λύση της ριζοσπαστικής αριστεράς που μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

- …..εκτός από τα σενάρια αυτά υπάρχει και η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα κ.Τσίπρα τροφοδοτεί την πραγματικότητα αυτή, ένα μέρος από τα στελέχη σας τα οποία τάσσονται υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας του Συνασπισμού με τα το ΠΑΣΟΚ. Τελικά τι ισχύει; Ποια είναι η επίσημη θέση του κόμματος σε μια μετεκλογική συνεργασία;

Αν θα διαβάζατε πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των στελεχών του Συνασπισμού, που υπερασπίζονται την προοπτική να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μετεκλογική συνεργασία, θα διαπιστώνατε ότι κανείς εξʼ αυτών δε λέει ότι σήμερα υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, λένε ότι δεν υπάρχουν σήμερα προγραμματικές προϋποθέσεις συνεργασίας με το χώρο του ΠΑΣΟΚ.  Πιστεύουν, έχουν την άποψή τους, και τη λένε δημόσια και καλά κάνουν, ότι πρέπει να εργαστούμε για να τις δημιουργήσουμε.

Ως εκ τούτου, νομίζω ότι θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμά του, έχει τις θέσεις του, έχει ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση.  Και πιστεύουμε ότι, στην παρούσα φάση, είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και αναγκαίο. Ίσως είναι η μόνη εφικτή εναλλακτική λύση, απέναντι σε αυτό το πρόγραμμα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να τοποθετηθούν με σαφήνεια οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Σήμερα είναι σαφές ότι όταν τίθενται μεγάλα κρίσιμα διλήμματα στην ελληνική κοινωνία και δεν μπορεί κανείς να απαντάει γενικόλογα. Δεν  μπορεί κανείς να μιλάει για συνεργασίες γενικόλογα και να μην προσδιορίζει την προγραμματική βάση αυτών των συνεργασιών.

Πρέπει να σας πω ότι εμείς όσες φορές προσπαθήσαμε, και προσπαθήσαμε με ειλικρίνεια, να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο και να ζητήσουμε τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ σε κοινά μέτωπα δράσης που ανοίγουν ζητήματα που  διχάζουν την κοινωνία  -να σας θυμίσω για το άρθρο 16,  για το δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα,  τις προτάσεις μας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την πλατιά αντίθεσή μας με το 28 δις  ……Να σας θυμίσω ένα τεράστιο θέμα, που αφορά και την περιοχή σας, τη βάση της Σούδας... Να σας θυμίσω τα μέτωπά μας τα περιβαλλοντικά, τη σύγκρουση που είχαμε  με μεγάλα συμφέροντα διότι οικολογία και περιβαλλοντική πολιτική δεν γίνεται χωρίς σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα...

Και σε όλα αυτά και σε άλλα πολλά βρεθήκαμε μόνοι μας. Βεβαίως, δεν αισθανόμαστε μοναξιά διότι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα έχουμε πολλούς κοντά μας πολίτες και μέλη ακόμα του ΠΑΣΟΚ, πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού φάσματος που βρίσκονται κοντά μας στη διεκδίκηση αυτών των μετώπων και υποστηρίζουν τις προγραμματικές μας θέσεις.

 Άρα, λοιπόν, η απάντησή σας στο θέμα της συνεργασίας ή των συνεργασιών,   είναι όχι συνεργασία με ποιους αλλά συνεργασία με ποιο πρόγραμμα, ποιες θέσεις και με ποιο σκοπό. Εμείς στο δεύτερο είμαστε ξεκάθαροι. Στο πρώτο, δυστυχώς, όσον αφορά τη σύμπραξη με πολιτικές δυνάμεις αισθανόμαστε μόνοι. Όσον αφορά τη συνύπαρξή μας με τους πολίτες δεν αισθανόμαστε καθόλου μόνοι, σας διαβεβαιώνω.

-    Με αφορμή  την επαναπροσέγγιση Παπανδρέου – Σημίτη, μιλήσατε για την στράτευση…

-   

Νομίζω ότι ο κ.Παπανδρέου τον προηγούμενο Ιούνη προσπάθησε να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι απομακρύνεται από την πολιτική Σημίτη, από τη διακυβέρνηση Σημίτη με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Δεν πέρασαν οκτώ  μήνες και επιστρέφει σε αυτή την πολιτική, επιστρέφει στην πολιτική της διακυβέρνησης Σημίτη και αυτό νομίζω ότι είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπʼ όψιν μας.

Δεν θέλω να σχολιάσω ζητήματα που αφορούν τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων. Θέλω όμως να σχολιάσω ότι η διακυβέρνηση Σημίτη ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο σε συντηρητικές επιλογές, οι οποίες τότε ονομάστηκαν εκσυγχρονισμός, ανάπτυξη. Είδαμε, όμως, ότι ούτε εκσυγχρονισμό ούτε ανάπτυξη είχαμε. Είδαμε ότι τελικά είχαμε την ανάδειξη δέκα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τη θεοποίηση της αγοράς και του χρηματιστηρίου, είδαμε ότι με ταχύτατους ρυθμούς οδηγηθήκαμε σε μια κοινωνία, που τρώει διαρκώς από τις σάρκες της.  Το εφεύρημα της ελαστικής απασχόλησης, των μορφών εργασίας που γνωρίζουμε στον ιδιωτικό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, της ενοικίασης των εργαζομένων, των εργολαβιών, όλων αυτών των νόμων που δημιουργήσανε στρατιές εργαζόμενων σε μεσαιωνικό καθεστώς, που μας οδηγήσανε σε περιπτώσεις όπως η Κούνεβα, είναι εφευρήματα της διακυβέρνησης Σημίτη. Θα έλεγε κανείς, ότι η διακυβέρνηση Σημίτη αποτελεί και το βασικό άλλοθι της διακυβέρνησης Καραμανλή να συνεχίζει στην ίδια ρότα. Άρα, λοιπόν είναι αντιφατικά τα μηνύματα που έρχονται από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι αντιφατικό να μιλάει για την ανάγκη ριζικών τομών και αλλαγών σε ριζοσπαστική αριστερή  κατεύθυνση, είναι απολύτως αντιφατικό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλία του να κάνει αναφορά σε ένα γνωστό σύνθημα, «τσιτάτο»,  σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και την ίδια στιγμή να επιστρέφει στην αγκαλιά του κ. Σημίτη.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ θα έχει συνάντηση στα Χανιά θα έχει συνάντηση με φορείς, κινήματα και πολίτες για θέματα περιβάλλοντος.

To Γραφείο Τύπου