Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/03/2009

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, πρώην Κέντρο Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες»

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ», ιδρύθηκε το 1995 από το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), το σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων Τυφλών Πολυανάπηρων Ατόμων «Αμυμώνη» και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Σκοπός της ήταν η παροχή βοήθειας σε άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και πρόσθετες ειδικές ανάγκες, με μακροπρόθεσμο στόχο την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων αυτών.

Η χρηματοδότηση της «Επικοινωνίας» γινόταν εξʼ ολοκλήρου από έκτακτες επιχορηγήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Υγείας. Από το 2002 οι επιχορηγήσεις αυτές μειώνονταν δραματικά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η καταβολή των αποδοχών στους εργαζομένους, οι οποίοι προέβαιναν σε συχνές επισχέσεις εργασίας. Το υπουργείο, κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων, έδινε χρήματα τα οποία όμως κάλυπταν μόνο τις μισθοδοσίες και οι εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ έμεναν απλήρωτες. Το 2005 το Κέντρο σταμάτησε να λειτουργεί, πληρώθηκαν οι αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων ωστόσο παρέμειναν τα χρέη προς το ΙΚΑ, τα οποία τώρα βαρύνουν τους διαχειριστές της «Επικοινωνίας».

Μετά το κλείσιμο της «Επικοινωνίας» η λειτουργία του κέντρου «πέρασε» στην «Αμυμώνη», η οποία συνεχίζει το έργο και τις δραστηριότητές του. Η χρηματοδότηση του σωματείου «Αμυμώνη» για το έργο φιλοξενίας, εκπαίδευσης κλπ. των παιδιών με προβλήματα όρασης και άλλες ειδικές ανάγκες γίνεται κατά ένα μικρό ποσοστό από το υπουργείο Υγείας μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και κατά το υπόλοιπο μέρος από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών και τις εισφορές των οικογενειών των παιδιών.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Προτίθεται το υπουργείο Υγείας να χορηγήσει έστω και τώρα τα χρήματα που απαιτούνται για την εξόφληση των χρεών προς το ΙΚΑ, τη στιγμή που ουσιαστικά είναι δικά του χρέη;

•    Τι δομές υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα για τη φροντίδα και εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα όρασης αλλά και πρόσθετες ειδικές ανάγκες και αναπηρίες;

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός