Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/03/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ 1 ΠΕΙΡΑΙΑ (Βασ. Σκουρής- Μαρ. Ζαφειριάδου)

O Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, μίλησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΚΑΝΑΛΙ 1» του Πειραιά και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή, Μαριτίνα Ζαφειριάδου, στην εκπομπή «Όλες του κόσμου οι Κυριακές».

Ο Παν. Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερωτήσεις τους, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

•    Για την Οικονομία, το spread των ελληνικών ομολόγων και την ανάγκη απευθείας δανεισμού χωρών, όπως η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Εδώ και καιρό με επίκαιρη ερώτησή μου είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να καταγγείλει τον απαράδεκτο ρόλο των διεθνών εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζουν σε βάρος χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. Είχα ζητήσει, επίσης τότε. από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δανειοδοτεί με ευνοϊκά επιτόκια τις πιο αδύνατες χώρες, όπως η Ελλάδα, ως ένα θεμελιακό στοιχείο ανακούφισης αυτών των χωρών, αλληλεγγύης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και διεξόδου από την κρίση.

Δυστυχώς η κυβέρνηση τότε μου απάντησε σχεδόν με ειρωνικά σχόλια, υπογραμμίζοντας με απαράδεκτο τρόπο ότι αυτά που πρότεινα είναι σε πλήρη αντίθεση με το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Σήμερα, εκ των πραγμάτων και μπροστά στα βάθεμα της κρίσης, εξετάζονται προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δοθεί η δυνατότητα στην ΕΚΤ να δανειοδοτεί απευθείας επιχειρήσεις αλλά και κράτη.

Αυτή την ώρα η Ελλάδα, αντί με ευθύνη της κυβέρνησης να σιωπά και να παρακολουθεί ως θεατής τις εξελίξεις, πρέπει να αναπτύξει μεγάλες πρωτοβουλίες για να θεσμοθετηθεί άμεσα η απευθείας δανειοδότηση των κρατών από την ΕΚΤ με χαμηλά επιτόκια ως θεμελιακή προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τις πιο αδύνατες χώρες αλλά και για να αποφευχθεί η ενδεχόμενη διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης.

Η Ευρώπη, για να επιβιώσει, χρειάζεται να αλλάξει. Να ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να ανοίξει ο δρόμος για προοδευτικές και σοσιαλιστικές διεξόδους.

•    Για τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Σημίτη

Η συνάντηση Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη δεν ήταν μια απλή συνεύρεση του νυν με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Έχω την αίσθηση ότι επί της ουσίας αυτή η συνάντηση επισφραγίζει ένα γενικότερο μήνυμα ολικής επαναφοράς, συντηρητικής αναδίπλωσης και πλήρη προσχώρηση του ΠΑΣΟΚ στη νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη. Αυτή, άλλωστε, η κατεύθυνση είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό με την εγκατάλειψη από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάθε ριζοσπαστικής απόχρωσης στην πολιτική του.

Κατηγορούμε την κυβέρνηση για την ακραία νεοφιλελεύθερη αντεργατική πολιτική της, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές τις επιλογές, που κλιμακώνει σήμερα η Ν.Δ., εγκαινίασαν στη χώρα οι κυβερνήσεις του κ. Κ. Σημίτη. Η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι ταυτόχρονα και αποτυχία του οικονομικού μοντέλου που εμπέδωσαν στη χώρα οι κυβερνήσεις Σημίτη στο όνομα του εκσυγχρονισμού και στο οποίο δηλώνει πλήρη στήριξη και υποταγή η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

•    Για τη συνεννόηση, συναίνεση Ν.Δ. -ΛΑ.Ο.Σ.

Όποτε σ΄ αυτή τη χώρα επιχειρήθηκε συνάντηση και συμπόρευση του συνόλου της δεξιάς, σ΄όλες τις αποχρώσεις της, όχι μόνο δεν βγήκε τίποτε το καλό για τη χώρα, αλλά και οι εξελίξεις υπήρξαν ιδιαίτερα καταστροφικές. Αποτελεί ειρωνεία και παραδοξότητα το γεγονός ότι μέσα στην κρίση οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ μετατοπίζονται όλο και δεξιότερα στο όνομα της αντιμετώπισής της. Ο δικομματισμός συνιστά αυτή την ώρα τον κυριότερο παράγοντα παρόξυνσης και εμβάθυνσης της σημερινής κρίσης και επίρριψης των συνεπειών της στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Το έσχατο καταφύγιο της κυβέρνησης αλλά και συνολικά του δικομματισμού για τη διατήρηση του σημερινού συστήματος έχει γίνει η διασπορά του φόβου στους πολίτες. Του φόβου για την απόλυση και την ανεργία, του φόβου, επίσης, για την ασφάλεια στην καθημερινότητά του. Ένα σύστημα όμως που ποντάρει στο φόβο δεν μπορεί να δώσει ελπίδα και δεν έχει μέλλον.

•    Για την κατάσταση στο ΣΥΝ

Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις μας. Πιστεύω ότι, μετά από μια φάση εντάσεων και εσωστρέφειας στον ΣΥΝ, μπορούμε να ανοίξουμε τώρα μια νέα σελίδα αντεπίθεσης εν όψει των ευρωεκλογών. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα όσο ποτέ ενωμένοι στη βάση και στον κόσμο που μας ακολουθεί. Αυτό συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο που, αν το αξιοποιήσουμε σωστά, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η μεγάλη  έκπληξη των ευρωεκλογών αλλά και να καταστεί ξανά ο καταλύτης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος.

To Γραφείο Τύπου