Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2006

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. κ. Γ. Παπανδρέου

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. κ. Γ. Παπανδρέου στα γραφεία του κόμματος (Πλ. Ελευθερίας 1)

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Είχα μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Αλέκο Αλαβάνο, πάνω στην πρωτοβουλία που έχω πάρει για τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για την εξωτερική μας πολιτική, ιδιαίτερα με τη γείτονα χώρα την Τουρκία.

Οι βασικοί δύο πυλώνες της πρότασής μου είναι ότι, απ’ τη μια μεριά η Ελλάδα μπορεί να προασπίσει και να ασκήσει όλα της τα δικαιώματα και απ’ την άλλη μεριά να διαμορφώσει το πλαίσιο μιας συνεργασίας και καλής γειτονίας και ενός πλαισίου ειρήνης που θα φέρει το «μέρισμα ειρήνης» για την κοινωνία μας. Σημαντικά ποσά, που όπως και σήμερα είδαμε στις εφημερίδες, πηγαίνουν για μεγάλους εξοπλισμούς αλλά που θα μπορούσαν να πάνε στην παιδεία η οποία αυτές τις μέρες ταλανίζεται, αλλά και σε άλλες κοινωνικές ανάγκες που έχει η χώρα μας, κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες.

Πιστεύω ότι, πρέπει να φύγουμε απ’ τη λογική της ακινησίας η οποία είναι βλαπτική για την Ελλάδα και να προχωρήσουμε σε μεγάλες πρωτοβουλίες γύρω από έναν πυρήνα θέσεων που πιστεύω τα περισσότερα κόμματα μπορούν να στηρίξουν.»

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τη λογική του πολέμου. Κανείς δεν την θέλει πιστεύω. Η Αριστερά φανατικά είναι αντίθετη. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε και με το status quo, τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, το οποίο επιβαρύνει ιδιαίτερα την ελληνική οικονομία, εμπεριέχει συνεχείς απειλές για την ειρήνη, έχει θύματα αλλά και δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να κλιμακώνει τις βλέψεις της.

Θεωρούμε ότι πρέπει, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, να στηριχθούμε στο διάλογο με τη γειτονική χώρα, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου, και στην αξιοποίηση της υπόθεσης της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Να τονίσω εδώ ένα σημείο που έθεσα και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, το οποίο επιτρέπει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι 12 μίλια και το οποίο προβλέπει ειρηνικές διαδικασίες για την επίλυση των διαφορών, είναι στοιχείο του «ευρωπαϊκού κεκτημένου». Είναι μια «μικτή συμφωνία», την οποία την έχει υπογράψει και η Ε.Ε. και οι μέχρι τότε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Αυτή την συμφωνία υποχρεώθηκαν και συμφώνησαν να την δεχθούν τα 10 νέα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να γίνει και με την Τουρκία σήμερα, μέσα στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Και επομένως είναι μια δυνατότητα και να στηριχθούν αιτήματά μας, όπως για την αιγιαλίτιδα ζώνη, νόμιμα και δίκαια, αλλά και να αρθεί το casus belli.Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει casus belli, να θεωρεί αιτία πολέμου, ένα νομοθέτημα της Ε.Ε.

Επίσης, θέλω να αναφέρω ότι τόνισα και στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη άμεσης μείωσης των εξοπλισμών, ως ένα στοιχείο και βελτίωσης της κατάστασης αλλά και κύρια ανακούφισης της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών. Πάνω από 500 δολάρια το χρόνο δίνει ο καθένας από εμάς για εξοπλισμούς και για δαπάνες άμυνας στην Ελλάδα, που έχει τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή δαπάνες για άμυνα απ΄ όλες τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Τέλος, να αναφέρω ότι συμφωνήσαμε να έχουμε μια ενημέρωση σε βάθος απ΄όλες τις διεργασίες που είχαν γίνει στον ελληνοτουρκικό διάλογο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο ζητάμε από την κυβέρνηση της Ν.Δ..

Επίσης, έθεσα το θέμα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, και θα το θέσουμε βεβαίως και κυρίως προς την κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα ως μέλος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει να κινηθεί για να εφαρμοστεί η απόφαση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια στη Γενεύη, που πάρθηκε στα μέσα του Μάη, να κλείσει το στρατόπεδο κράτησης, το Γκουαντανάμο της Κούβας. Με την υπόθεση των τριών αυτοκτονιών που είχαμε, νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ακραία σημεία για τον πολιτισμό και για το διεθνές δίκαιο. Και, όπως άλλες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της Δανίας, της Γερμανίας, αν δεν κάνω λάθος, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί και να ζητήσει το κλείσιμο του στρατοπέδου αυτού συγκέντρωσης.»

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Μία μικρή συμπλήρωση μετά απ’ αυτά που είπε ο κ. Αλαβάνος.

Συμφωνώ και εγώ, για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο. Ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ήδη έχω πάρει θέση για την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει. Αλλά πολύ σωστά ο κ. Αλαβάνος θέτει το θέμα και στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι σήμερα μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ζητήσω και εγώ απ’ την κυβέρνηση να κάνει κάθε τι που πρέπει για να συμβάλλει και αυτή στο κλείσιμο αυτού του χώρου, του Γκουαντάναμο. Είναι μία απαράδεκτη κατάσταση για τη διεθνή νομιμότητα.

Δεύτερον, είμαι έτοιμος και εγώ και οι συνεργάτες μου, να συνεχίσουμε τη σε βάθος ενημέρωση, γιατί όσα είχαν επιτευχθεί, για το που είχαμε φτάσει το 2004, πριν παραδώσουμε την κυβέρνηση στη ΝΔ, και που νομίζω αποδεικνύουν ακριβώς το έργο που είχε γίνει και το οποίο δεν συνεχίστηκε, κακώς, απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το «μέρισμα ειρήνης» είναι πολύ σημαντικό. Είναι τεράστια τα ποσά που σήμερα πληρώνει ο ελληνικός λαός και πιστεύω ότι, σε ένα δεύτερο Ελσίνκι όπως πολύ σωστά είπε και ο κ. Αλαβάνος, η διεθνής συνθήκη για τα θέματα της θάλασσας μπορεί να είναι ένα απ’ τα βασικά επιχειρήματα και προς την Τουρκία στην άμεση διαπραγμάτευσή μας, στο διάλογο που θα πρέπει να κάνουμε, που θα καταλήξει βεβαίως και στην άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων.»

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου