Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/03/2009

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη σχετικά με τα δημοσιεύματα με βάση τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης κρατών της Ευρωζώνης απευθείας από την ΕΚΤ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΕΚΤ) ΜΕ ΕΥΝΟΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα με βάση τα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο χρηματοδότησης κρατών της Ευρωζώνης απευθείας από την ΕΚΤ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Εδώ κι ένα μήνα κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση με την οποία ζητούσα από την κυβέρνηση να διαμαρτυρηθεί για τον αναξιόπιστο και κερδοσκοπικό ρόλο των διεθνών εταιρειών πιστοληπτικής ικανότητας (Moodyʼs, S&P, κλπ) σε βάρος χωρών όπως η Ελλάδα και να διεκδικήσει την απευθείας δανειοδότηση της χώρας μας, όπως και άλλων χωρών με υψηλά spread, από την ΕΚΤ με ευνοϊκά επιτόκια.

Τότε η κυβέρνηση σήκωσε τα χέρια ψηλά και επέδειξε αδιαφορία.

Σήμερα, μπροστά στο βάθεμα της κρίσης, προτάσεις σαν αυτές που είχαμε κάνει εξετάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή είναι η ώρα που η κυβέρνηση οφείλει επειγόντως να αναλάβει πρωτοβουλία απευθείας ευνοϊκής χρηματοδότησης των χωρών με υψηλά spread από την ΕΚΤ, ως στοιχειώδη κίνηση αλληλεγγύης, εντός της Ε.Ε., ανακούφισης των πιο αδύναμων χωρών και διεξόδου από την κρίση.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξωθείται στην ύφεση και στον κατήφορο, ως απλός θεατής. Η Ε.Ε. ή θα αλλάξει ριζικά πορεία ή δεν θα έχει μέλλον. 

To Γραφείο Τύπου