Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2009

Μέσα στην οικονομική κρίση το καρτέλ γάλακτος αποθρασύνεται

Τον Ιούνιο 2008 η επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας» της Vivartia, με την εξαγγελία  μείωσης κατά 3% της τιμής φρέσκου γάλακτος, ερμηνευόταν από τους γαλακτοπαραγωγούς σαν προσπάθεια να μετακυλιστεί σε βάρος τους το κόστος με περαιτέρω μείωση των τιμών παραγωγού.

Αυτές τις μέρες, η ωμή απόφαση της Vivartia Α.Ε., μέλος του ομίλου M.I.G., να διακόψει την αγορά γάλακτος από τους γαλακτοπαραγωγούς της Μακεδονίας και της Θράκης , κάνει πραγματικότητα τους χειρότερους φόβους τους, δίνοντας τη χαριστική βολή  σε εκατοντάδες μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Την ίδια περίοδο που η τιμή του φρέσκου γάλακτος μένει «καρφωμένη» πολύ πάνω από 1 ευρώ κάνοντας δυσβάσταχτη τη καθημερινή δαπάνη για τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα, η μέση τιμή παραγωγού είναι 37λεπτά.

Η Vivartia σπεύδει να προστατέψει την ασύδοτη κερδοσκοπία της στρεφόμενη σε αθρόες  εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος, σε βάρος όχι μόνο των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών που τρέφονται εν αγνοία τους με χαμηλότερης ποιότητας τρόφιμα, καθώς δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη συσκευασία, της προέλευσης της πρώτης ύλης στην παραγωγή  γιαουρτιών και τυριών.

Σε συνθήκες κατάρρευσης της ελληνικής κτηνοτροφίας η ελληνική κυβέρνηση εμπαίζει προκλητικά τους παραγωγούς , «συμβουλεύοντας» τους να απευθυνθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αυτήν ακριβώς που χρόνια τώρα άφησε το καρτέλ γάλακτος να δρα ανεξέλεγκτα.

Ο ΣΥΝ δηλώνει πως η λύση στα τραγικά αδιέξοδα της ελληνικής κτηνοτροφίας βρίσκεται την εφαρμογή μιάς ριζοσπαστικής αγροτικής πολιτικής που θα ενισχύει την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, θα στηρίζεται στις συλλογικές μορφές οικονομικής οργάνωσης των παραγωγών και θα συγκρούεται με τα μεγάλα εγχώρια και πολυεθνικά συμφέροντα που σήμερα ολιγοπωλούν τις αγορές και κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των ελλήνων αγροτών και των καταναλωτών.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής