Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/03/2009

Πολύ μεγάλο το κόστος υδροδότησης της Κοζάνης, από νέες γεωτρήσεις

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών

Η υδροδότηση της Κοζάνης συνδέεται άμεσα με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ και μέχρι τώρα υδρευόταν, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, από τους προσχωματικούς υδροφόρους της  λεκάνης Σαριγκιόλ, όπου αναπτύσσονται κατά κύριο λόγο τα ορυχεία της ΔΕΗ. Λόγω των εξορύξεων λιγνίτη σε μεγάλα βάθη από τη Δ.Ε.Η., η υπόγεια υδροφορία συρρικνώθηκε ή καταστράφηκε, γεγονός που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο στους αγρότες, όσο και στους οικισμούς που υδρεύονταν από τη Σαριγκιόλ.

Η πόλη της Κοζάνης, λόγω της κατάστασης αυτής, αναγκάστηκε να αναζητήσει νέες πηγές υδροδότησης και «μετακόμισε» από τη Σαριγκιόλ στο βαθύ καρστικό υδροφόρο του νοτιοδυτικού Βερμίου. Όμως η περιοχή των νέων γεωτρήσεων είναι πιο μακριά από την προηγούμενη και έχει αρνητική υψομετρική διαφορά  (βρίσκεται χαμηλότερα 400 μέτρα περίπου), γεγονός που συνεπάγεται αυξημένο κόστος άντλησης και μεταφοράς του νερού με το φόβο της άμεσης και αυξανόμενης αναπροσαρμογής της τιμολόγησης του νερού.

Δυστυχώς, όταν η ΔΕΗ υπέβαλε το 1994 τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα ορυχεία της, κανείς από τη Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν πίεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ (και μέσω αυτού τη ΔΕΗ) για να συμπεριληφθεί μέσα στους Περιβαλλοντικούς Όρους Λειτουργίας των ορυχείων, η υποχρέωση της ΔΕΗ να καλύψει το επιπλέον κόστος του νερού, ώστε ο Δήμος να είχε ισχυρά νομικά επιχειρήματα. Βέβαια το ΤΕΕ τότε κατέθεσε αναλυτικές παρατηρήσεις για τις ΜΠΕ των ορυχείων, χωρίς όμως να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους και τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Έστω και τώρα όμως οι Ενεργειακοί Δήμοι και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μπορούν να ζητήσουν ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων, κάτω από την πίεση του κόστους.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-    Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να γίνει ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας των ορυχείων και να καλύψει η Δ.Ε.Η. το επιπλέον κόστος άντλησης και μεταφοράς νερού από τις νέες πηγές υδροδότησης, αφού είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, λόγω των δικών της εξορυκτικών δραστηριοτήτων;

-    Θα διασφαλίσουν τη μέχρι πρότινος τιμολόγηση του νερού, που είναι κοινωνικό αγαθό, για να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής , διότι είναι οι μόνοι που δε φταίνε, ειδικότερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και ραγδαίας αύξησης ανεργίας στο νομό της Κοζάνης;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου