Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2006

Η προσφορά της Credit Agricole είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα ληστρικά υπερκέρδη των τραπεζών στη χώρα μας

Ο ΣΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΕΙ ΤΟ ΛΗΣΤΡΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας της προσφορά της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η προσφορά της Credit Agricole για την αγορά της Εμπορικής Τράπεζας δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, αλλά ψήφος βουλιμίας για τα ληστρικά υπερκέρδη που αντλεί το τραπεζικό κεφάλαιο στη χώρα μας από την υπερεκμετάλλευση και τον υπερδανεισμό κυρίως των ελληνικών νοικοκυριών. Αποτελεί, ταυτόχρονα, έκφραση της προσδοκίας για περαιτέρω άντληση υπερκερδών της γαλλικής πολυεθνικής σε βάρος του ελληνικού λαού.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά την πρόταση της Credit Agricole, ως έτοιμη από καιρό, προτίθεται να προχωρήσει στο ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας στο γαλλικό πολυεθνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο.

Η πρόθεση αυτή της κυβέρνησης πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι έρχεται ως συνέχεια της πρόσφατης περαιτέρω παράδοσης της Εθνικής Τράπεζας στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, με αφορμή την εξαγορά της Finansbank.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων του κ. Κ. Σημίτη, έχει ως στόχο τη γενική και πλήρη ιδιωτικοποίηση όλων συλλήβδην των Τραπεζών της χώρας μας, στις οποίες υπάρχει ακόμα δημόσια παρουσία. Γι’ αυτό, στο μακρύ κατάλογο των απαράδεκτων γενικών εκποιήσεων, ακολουθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Η ακραία και σκληρή αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, εκποίησης όλων των Τραπεζών, με νέο βήμα την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, έχει ως συνέπεια τη συνολική και άνευ όρων παράδοση της οικονομίας στο έλεος των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματιών ομίλων, πρώτα απ’ όλα των πολυεθνικών εταιρειών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Ακόμα χειρότερα, αυτή η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική θα επιτείνει ακόμα περισσότερο τον ληστρικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος με ακόμα πιο οδυνηρές συνέπειες για τον ελληνικό λαό και την ανάπτυξη της χώρας.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και θεωρεί ότι μια τράπεζα σαν την Εμπορική όχι μόνο πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και θα μπορούσε -στο πλαίσιο μιας διαφορετικής οικονομικής στρατηγικής- να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας μας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου