Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2009

Λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. υπό διακομματικό έλεγχο

Επίκαιρη ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Η εγκληματικότητα  συνεχώς αυξάνεται και παίρνει σοβαρές διαστάσεις.

Η ανασφάλεια των πολιτών  είναι υπαρκτή και η συγκεκριμένη πραγματικότητα εγκυμονεί άμεσες  αρνητικές συνέπειες  για τη συνοχή της κοινωνίας.

Τα γενεσιουργά αίτια της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς, η φτώχεια, η κοινωνική ανισότητα, η περιθωριοποίηση κ.ά., αντιμετωπίζονται με αδιαφορία.

Εξάλλου, σε μια εποχή που το έγκλημα μεταλλάσσεται  και γίνεται  σύνθετο και οργανωμένο, οι ανεπάρκειες της Αστυνομίας  αποκαλύπτονται καθημερινά, όπως και η εικόνα της ως Σώματος Ασφαλείας σε πλήρη αναντιστοιχία με εκείνο που καλείται να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων του.

    Είναι προφανές ότι η κοινωνία χρειάζεται μια  αστυνομία αποτελεσματική και δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της, στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντί του. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει.

Συνεπώς, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η διαμόρφωση προϋποθέσεων αποτελεσματικής και ταυτόχρονα  δημοκρατικής συμπεριφοράς της Αστυνομίας, με σεβασμό στην προστασία  των δικαιωμάτων του πολίτη, στοιχεία που πρέπει να βαίνουν  και να εξελίσσονται παράλληλα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

•    Θα εφαρμόσει η κυβέρνηση μια νέα αντεγκληματική πολιτική με επίκεντρο τον πολίτη και με στόχο την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της εγκληματικότητας στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης; Αν ναι, ποια τα χαρακτηριστικά της;

•    Θα θέσει τη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ υπό διακομματικό έλεγχο, μια πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που αδικαιολόγητα η κυβέρνηση καταψήφισε, μολονότι αποτελεί πάγιο αίτημα και των ίδιων των αστυνομικών (ΠΟΑΣΥ);

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης