Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/03/2009

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ "Μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων της χώρας"

Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, είναι πράγματι σημαντικό το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης την οποία έχετε καταθέσει και θα έλεγα ότι και τα στοιχεία τα οποία αναφέρετε είναι πράγματι ακριβή. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ περισσότερο τώρα που βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εξελίσσεται μια βαθιά οικονομική κρίση. Δεν γνωρίζουμε την έκταση, την ένταση και τη διάρκειά της οικονομικής κρίσης, με επακόλουθο αυτή να εξελιχθεί σε μία έντονη κοινωνική κρίση με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να αναφερθούμε ιδιαίτερα στο ποιες ομάδες είναι αυτές οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες σε όλη αυτήν την κατάσταση και να κάνουμε μια πιο χαρακτηριστική αναφορά στους ηλικιωμένους, όπου τα ποσοστά αν και βελτιώνονται -από το 28% έχει πέσει στο 26%- σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια –και σʼ αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο και η αύξηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ, αλλά και η μικρή αύξηση των κύριων και επικουρικών συντάξεων- παρʼ όλα αυτά παραμένει υψηλό, όπως υψηλό παραμένει και το ποσοστό των γυναικών που βρίσκεται σʼ αυτήν την κατηγορία που πλησιάζει περίπου το 30%. Υψηλό είναι επίσης και το ποσοστό –και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα- των νέων παιδιών. Όμως, όταν υπάρχουν φτωχοί γονείς, δυστυχώς, θα υπάρχουν και φτωχά παιδιά.

Όμως, το βασικότερο είναι -και θα πρέπει να το αναφέρουμε- ότι το 1/3 περίπου των εργαζομένων βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Δηλαδή, το 32% περίπου αυτών που εργάζονται βρίσκονται σʼ αυτά τα υψηλά όρια που είπαμε. Και υπάρχει και το εξής παράδοξο: Ενώ ομολογείται από όλους ότι οι λεγόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις είναι αρκετά υψηλές στη χώρα μας –πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο- εντούτοις δεν έχουν και τα ανάλογα αποτελέσματα.

Επομένως, απαιτείται ένας επανασχεδιασμός, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη απόδοση και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τις πιο δύσκολες μέρες που πιθανότατα να έρθουν.

Όσον αφορά το θέμα των αστέγων, και εσείς και εγώ, που είμαι της μεγαλύτερης γενιάς, αλλά και ευρισκόμενοι, αν θέλετε, και στο μεταίχμιο, όπου η ζωή γίνεται και ιστορία, ζήσαμε ή ακούσαμε από τους μεγαλύτερους σε κρίσιμες περιόδους της πορείας των νεότερων χρόνων μεγάλα προβλήματα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, σε άλλες σοβαρές καταστάσεις, στον εμφύλιο, ίσως στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, το ξεπεράσαμε.

Όμως, σήμερα αυτή η κατάσταση των αστέγων έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, έντονα χαρακτηριστικά και οφείλεται σε εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ο βασικότερος απʼ αυτούς τους λόγους είναι αναμφισβήτητα και η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, η κακοποίηση που αυξάνεται, η ενδοοικογενειακή βία, κυρίως, όμως, η αθρόα εισαγωγή στη χώρα μας οικονομικών προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα.

Για να μην καταχρώμαι και του χρόνου, να ακούσω πρώτα και τον κύριο Κουβέλη και στη συνέχεια να προσθέσω τα όποια στοιχεία.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Παπαγεωργίου.

Ο αξιότιμος Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Φώτης Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, θεωρώ πραγματικά σημαντικό το γεγονός ότι συμπίπτουμε αναφορικά με την αξιολόγηση των στοιχείων.

Τα στοιχεία δεν είναι μόνο ακριβή. Είναι και συγκλονιστικά, κύριε Πρόεδρε. Και είναι συγκλονιστικά για το λόγο ότι αφορούν κυρίως ανθρώπους της νέας γενιάς, οι οποίοι απομακρυσμένοι από την παραδοσιακή οικογενειακή εστία δεν έχουν εξασφαλίσει, παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργήσει και δική τους οικογένεια, στέγη.

Αυτά τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ, αφορούν όχι μόνο στους ανέργους, αλλά και σε εργαζόμενους και μάλιστα σε ποσοστό 13%. Το γεγονός εξάλλου ότι η οικονομική κρίση επελαύνει και η οικονομική ύφεση έρχεται και δεν έχει καταγράψει ακόμη τα συγκλονιστικά δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της κοινωνίας καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη όσο και την υποχρέωση διαμόρφωσης και προώθησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της έλλειψης στέγης.

Όταν καταγράφεται ότι 20 χιλιάδες άτομα είναι χωρίς στέγη, φοβάμαι πως αν δεν υπάρξει η έγκαιρη αντιμετώπιση, κύριε Υπουργέ, θα συναντηθούμε με το φαινόμενο να βλέπουμε πάρα πολλούς ανθρώπους να κοιμούνται στους δρόμους. Θα βλέπουμε πάρα πολλούς ανθρώπους όχι μόνο να κοιμούνται στους δρόμους, αλλά να οδηγούνται, να παρωθούνται στο κοινωνικό όσο και στο οικονομικό περιθώριο, όπου εκεί, εκτός από την προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας, υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες και για την παραβατικότητα και για την εγκληματικότητα, κύριε Πρόεδρε.

Η ύπαρξη 20 χιλιάδων αστέγων είναι στοιχείο που αφορά στον καθένα χωριστά, αλλά και σε όλους μας, κύριε Υπουργέ, διότι πληγώνεται, τραυματίζεται και διασπάται η κοινωνική συνοχή. Όταν οι δείκτες της ανεργίας συνεχώς αυξάνονται μέσα στη δεδομένη νέα οικονομική πραγματικότητα, τότε θα πρέπει, αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, να είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο των δεκάδων χιλιάδων αστέγων που θα γυρίζουν στους δρόμους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Κύριε Υπουργέ –και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- η οικονομική κρίση, οι διαστάσεις αυτής της κρίσης καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη οι οποιεσδήποτε επενδύσεις, οι οποιεσδήποτε εκταμιεύσεις από το συγκεκριμένο δυσκολεμένο ταμείο του κράτους θα πρέπει να έχουν ως κύρια στόχευση κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους. Και ένας κρίσιμος τομέας είναι και αυτός τον οποίο αναδεικνύει η συζητούμενη επίκαιρη ερώτησή μου.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Κουβέλη.

Ο κ. Παπαγεωργίου θα δευτερολογήσει για δύο λεπτά. Ορίστε, κύριε Υπουργέ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτά που είπατε, κύριε συνάδελφε. Είναι γεγονός. Δύσκολη εποχή. Δύσκολη περίοδος. Παρʼ όλα αυτά η προετοιμασία και η στόχευση υπάρχει.

Μέσα από το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς στην 4η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπονται και μέτρα και δράσεις προς την κατεύθυνση της πρόληψης, προς την κατεύθυνση και της στεγαστικής συνδρομής, αλλά και της φιλοξενίας εάν θέλετε. Αναπτύσσονται τέτοια προγράμματα. Έχουν ξεκινήσει και από το Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με ένα δίκτυο σε όλη σχεδόν την Ελλάδα με σκοπό να παρέχονται και πρωτοβάθμιες κοινωνικές φροντίδες και στη συνέχεια να διευκολύνεται η δυνατότητα προσέγγισης των ατόμων αυτών με ό,τι προσφέρει η ελληνική πολιτεία.

Ένα άλλο πρόγραμμα περνάει μέσα από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, των αθιγγάνων αλλά και άλλων, ακόμη και με τη διάθεση διαμερισμάτων, τα οποία έχουν αρχίσει να παραχωρούνται, αφού οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις έχουν τον τελικό έλεγχο των δικαιολογητικών για την κατανομή αυτών.

Δεν αρκούν όμως μόνο αυτά, διότι τα διαμερίσματα είναι 150-200 και από εκεί και πέρα θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένους στόχους, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, ώστε μετά από τις λεγόμενες κοινωνικές μεταβιβάσεις τα αποτελέσματα να είναι θετικά, να πιάνουν τόπο.

Έχουμε βάλει σαν στόχο, εναρμονισμένοι και με την κοινοτική πολιτική, το 2013 αυτό το ποσοστό να έχει μια σημαντική, θεαματική μείωση. Έχουμε ενδιάμεσο στόχο το 2010 να είναι κάτω από το 20% με φιλοδοξία το 2013 αυτό το ποσοστό που βρίσκεται στα όρια της φτώχιας, να πέσει στο 16%.

Θα πρέπει να κινηθούμε συντονισμένα, οργανωμένα, στοχευμένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό και να αντιμετωπίσουμε πιθανά, εκρηκτικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από την κατάσταση αυτή όπως δημιουργείται.

Θέλω να πιστεύω ότι με βάση αυτό το σχεδιασμό και με βάση αυτές τις στοχευμένες δράσεις θα μπορέσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό να ξεπεράσουμε και να δρομολογήσουμε λύσεις για το πρόβλημα της στέγασης που έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά που εμείς ζήσαμε παλαιότερα.

Ευχαριστώ πολύ.