Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2009

Απροστάτευτες οι αρκούδες στην Πίνδο

Ερώτηση Γρ.Ψαριανού προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΠΕΧΩΔΕ

Από το καλοκαίρι του 2008 έως σήμερα, είκοσι μια αρκούδες έχουν βρεθεί νεκρές στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 10% του συνολικού πληθυσμού καφέ αρκούδας στη χώρα μας.

Κάποιες από αυτές έχουν πέσει θύματα τροχαίων ατυχημάτων στην προσπάθεια τους να διασχίσουν την Εγνατία Οδό ή τον οδικό άξονα Ε 65. Οι περισσότερες όμως έχουν βρεθεί νεκρές φέροντας τραύματα από πυροβόλα όπλα.

Το τελευταίο περιστατικό εξόντωσης αρκούδας συνέβη πριν λίγες μέρες στη περιοχή Βοτονοσίου του Δήμου Μετσόβου και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί η περιοχή αυτή βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Βορείου Πίνδου, όπου υποτίθεται ότι οι αρκούδες προστατεύονται.

Οι οργανώσεις για την προστασία της αρκούδας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή εκτιμούν ότι τα ζώα θανατώνονται επειδή προκαλούν ζημίες σε καλλιέργειες. Οι αρκούδες παραμένουν τελείως απροστάτευτες στην αυτοδικία των ανθρώπων, αφού δεν επιβάλλονται κυρώσεις στους υπαιτίους και ούτε ενεργοποιούνται προληπτικά μέτρα. Χαρακτηριστικό της αδιαφορίας είναι ότι ακόμα αναμένεται η υπογραφή της ΚΥΑ η οποία αφορά στην προστασία των παραγωγών από τις ζημιές αγρίων ζώων για την περίοδο 2007-2013.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι  Υπουργοί:

•    Σε πόσες περιπτώσεις παράνομης εξόντωσης αρκούδας έχουν επιβληθεί κυρώσεις;

•    Γιατί δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για την προστασία των παραγωγών από τις ζημιές αγρίων ζώων; Πότε προβλέπεται να γίνει αυτό;

•    Θα λάβετε υπόψη σας τις προτάσεις των οικολογικών οργανώσεων σχετικά με την παραπάνω ΚΥΑ; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γρηγόρης Ψαριανός