Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2006

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Β' Αθήνας του ΣΥΝ για το σχέδιο ανάπλασης του Ελληνικού

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Β' Αθήνας του ΣΥΝ, με αφορμή την ανακοίνωση από τον Υπ. ΠΕΧΩΔΕ, κ.Γ.Σουφλιά, του σχεδίου ανάπλασης του Ελληνικού με τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο κ. Σουφλιάς εξάγγειλε την υλοποίηση του σχεδίου της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τους ίδιους ισχυρισμούς που είχε χρησιμοποιήσει ο κ. Σημίτης.

Επιβεβαίωσε τα αναμενόμενα ήδη σχέδια οικοδομικής «αξιοποίησης» 1000 στρεμμάτων. Με τον τρόπο αυτό θα χαθεί για πάντα πολύτιμος ελεύθερος χώρος που είναι απαραίτητος για το λεκανοπέδιο. Τα 1000 στρέμματα αντιστοιχούν σε μια νέα πόλη με ανθρώπους, αυτοκίνητα, δραστηριότητες, αντίστοιχα του σημερινού Ελληνικού.

Με τον όρο «αυτοχρηματοδότηση» γίνεται προσπάθεια απόκρυψης της ουσίας που είναι η ιδιωτικοποίηση χώρων, υπηρεσιών, δραστηριοτήτων.

Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι έσοδα από την ιδιωτικοποίηση αυτή θα ενισχύσουν άλλες περιοχές. Στην πραγματικότητα κανένα σχέδιο ανάπλασης χώρων δεν έχει παρουσιαστεί. Η όποια διατήρηση ή αφαίρεση χώρων από το πρώην αεροδρόμιο αφορά τον κάθε κάτοικο των υποβαθμισμένων περιοχών που υπονοεί ο υπουργός ότι θα ενισχύσει μεταφέροντας πόρους από το πάρκο, αφού η πρόσβαση στο Ελληνικό θα είναι υπόθεση λίγων λεπτών με το μετρό.

Οι σημερινές εξαγγελίες συνδυάζονται με την προ μηνός ανακοίνωση της κατασκευής του ιδιωτικού δρόμου ταχείας κυκλοφορίας Ποσειδώνος - Σπατών που αφαιρεί έκταση πρασίνου, πριμοδοτεί το αυτοκίνητο αντί τα μέσα σταθερής τροχιάς, καταστρέφει το οικοσύστημα του Υμηττού και επιβαρύνει εξαιρετικά την πόλη του Ελληνικού.

Το αίτημα των κοινωνικών και επιστημονικών φορέων για δημιουργία Πάρκου υψηλού πρασίνου με ήπιες δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής ουσιαστικά παραπέμπεται στις καλένδες και στη θέση του εξαγγέλλεται ένα ψευδεπίγραφο μητροπολιτικό πάρκο που με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης θα αποτελέσει νέα πηγή πλούτου για ορισμένους. Ανάλογα απορρίπτεται το πάγιο αίτημα για συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον φορέα διαχείρισης του Πάρκου.

Ακούγεται τουλάχιστον προκλητικός ο ισχυρισμός ότι στην παραλία του Ελληνικού είναι 770 στρέμματα ελεύθερα. Μπορεί να είναι αδόμητα ακόμη αλλά είναι αποκλεισμένα για τους πολίτες που μόνο σαν πελάτες κάποιων επιχειρήσεων μπορούν να χαίρονται το χώρο.

Θα επανέλθουμε αναλυτικά στο θέμα. Πάντως είναι ευνόητο ότι απορρίπτουμε τις εξαγγελίες του κ. Σουφλιά για τους ίδιους ακριβώς λόγους που είχαμε απορρίψει τις εξαγγελίες του κ. Σημίτη.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Β' Αθήνας του ΣΥΝ του Συνασπισμού