Skip to main content.
17/03/2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ", ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ, ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ

Για τον απολογισμό της Ανοιχτής Πόλης

Αυτό που μας ζεσταίνει περισσότερο, δεν είναι η δουλειά μέσα στον δήμο. Είναι τα αποτελέσματα της δουλειάς και της δράσης μέσα στην πόλη, μέσα στην κοινωνία. Είναι το ότι καταφέραμε να συσπειρώσουμε εκατοντάδες πολίτες σε τοπικούς αγώνες. Για το Πεδίο του Άρεως, για τις παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Για την αποτροπή τσιμεντοποίησης του Ελαιώνα. Για πρωτοποριακά αυτοδιαχειριστικά πειράματα, όπως η Αγορά της Κυψέλης. Και ο πλούσιος αυτός απολογισμός, μας βοηθάει να προχωρήσουμε για ακόμα πιο μεγάλα πράγματα. Για να φέρουμε τα πάνω κάτω στην πόλη.

Για τη δημοτική αρχή

Την ίδια στιγμή η αριστερά δίνει την μάχη των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Απέναντι στην στρατηγική του φόβου, του ρατσισμού,  των κοινωνικών διακρίσεων.  Μια στρατηγική στην οποία διαπρέπει ο σημερινός δήμαρχος, ο κ. Κακλαμάνης, με τον ιδιότυπο ακροδεξιό λαϊκισμό που έχει επιλέξει ως ύφος. Το τρίπτυχο του κ. Κακλαμάνη για την Αθήνα είναι επιχειρηματικά συμφέροντα, αστυνόμευση και λάσπη. Τα είδαμε και τα τρία στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Τα είδαμε στον Ελαιώνα, όπου οδηγήθηκε σε δεινή ήττα. Τα είδαμε και θα τα δούμε και αλλού. Ας τα χαιρετήσουμε. Γιατί μόνο έτσι δείχνει το πόσο πολύ μας φοβάται.

Για τις άλλες παρατάξεις στο Δήμο Αθηναίων

Το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να παραβλέπουμε τις εντός του διαφοροποιήσεις, εμφανίζεται να συναινεί στις κεντρικές επιλογές Κακλαμάνη, προσφέρει δε και «χείρα βοηθείας» στις κρίσιμες ψηφοφορίες στο ΔΣ, όταν απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες.

Η Συμπαράταξη του ΚΚΕ, με «καθαρή» βέβαια «γραμμή» σε όλα τα θέματα, καταφέρνει να μην ενοχλεί και πολύ τον κ. Κακλαμάνη …

Για τη διπλή ανάπλαση και το γήπεδο ΠΑΟ

Ο κ. Κακλαμάνης προωθούσε με ζήλο κατασκευές τεράστιων κτιρίων εμπορικών κέντρων και γραφείων στον Βοτανικό – αν και το ΣτΕ διέκοψε τα σχέδιά του και αποδέχτηκε, καταρχάς, επιχειρήματα των πολιτών που προσέφυγαν. Μας απείλησε. Είπε ότι ο κόσμος του ΠΑΟ θα γίνει ποτάμι και θα μας πνίξει. Έλεγε ότι χωρίς το εμπορικό κέντρο δεν γίνεται διπλή ανάπλαση. Είχε πάρει αγκαζέ τον μεγαλοεργολάβο και απειλούσε τους πάντες. Τώρα τι έχετε να πείτε κύριε Κακλαμάνη; Τώρα που η απόφαση του ΣΤΕ δικαιώνει πανηγυρικά τη δική μας πλευρά. Τώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι για να προχωρήσει το γήπεδο δεν είναι αναγκαίο να φορτωθούμε στον Ελαιώνα τις γιγαντιαίες εμπορικές εγκαταστάσεις του κου Βωβού. Τι έχουν να μας πούνε όλοι αυτοί που μας χλευάζανε και μας κατηγορούσανε ότι λέμε ψέματα. Όλοι αυτοί οι γίγαντες της αθλητικής δημοσιογραφίας που ξαφνικά τους έπιασε το παράπονο για το όνειρο των φίλων του Παναθηναϊκού;

Και εδώ πρέπει να πω ότι ο ρόλος του Δήμου είναι γνωστός. Το ΥΠΕΧΩΔΕ όμως πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα της ΠΑΕ να βγει η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Κάθε καθυστέρηση από δω και στο εξής είναι αδικαιολόγητη. Άμεσα πρέπει να εκδοθεί η άδεια για να προχωρήσει το γήπεδο και να προχωρήσει η πραγματική διπλή ανάπλαση, χωρίς το γιγαντιαίο mall, ώστε να γίνει ο Ελαιώνας πνεύμονας πρασίνου.

Για τις προτάσεις της Ανοιχτής Πόλης

Προτείνουμε και διεκδικούμε άμεσα μέτρα σωτηρίας της πόλης και πολιτικές προς όφελος όλων των κατοίκων:

-    Να μην χαθούν άλλοι ελεύθεροι χώροι, ώστε να μην χειροτερέψει περαιτέρω το ισοζύγιο πρασίνου και η ποιότητα ζωής στις γειτονιές και σε μητροπολιτικό επίπεδο.

Να υπάρξει από το Δημοτικό Συμβούλιο συνολικός και μακροχρόνιος σχεδιασμός των μελλοντικών απαλλοτριώσεων για πάρκα, σχολεία, χώρους άθλησης, λέσχες φιλίας κ.α δημόσιες υποδομές γειτονιάς.

-    Να αναδιοργανωθούν, τόσο οι τεχνικές όσο και οι διοικητικές, υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης των δημόσιων χώρων και κτιρίων και να εξυπηρετούν τους κατοίκους της πόλης.

Καμία περαιτέρω άμεση ή έμμεση ιδιωτικοποίηση της παροχής δημοτικών κοινωφελών υπηρεσιών, όπως η ανακύκλωση, τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι», τα δημοτικά ιατρεία κ.λπ.

-    Να προχωρήσει ο δήμος σε συνολικές μελέτες που να αφορούν την κυκλοφορία και τη στάθμευση στην Αθήνα.

Να εκπονηθούν προγράμματα «βιώσιμης κινητικότητας» για τις συνοικίες του Δήμου με στόχο την ενθάρρυνση της μετακίνησης των πεζών, με ποδήλατο και μέσα μεταφοράς. Να επανεξεταστεί το πρόγραμμα κατασκευής υπόγειων παρκινγκ, που καταστρέφουν ελεύθερους χώρους και προσελκύουν κίνηση ΙΧ.

-    Να προχωρήσει ένα ουσιαστικό σύστημα ανακύκλωσης με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, με τοποθέτηση μπλε κάδων σε κάθε γειτονιά.

Η υπηρεσία καθαριότητας να προσανατολιστεί στην κάλυψη των αναγκών όλων των περιοχών κατοικίας της πόλης και όχι μόνο της εμπορικής-τουριστικής «βιτρίνας».

-    Να αξιοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε να ελέγχονται σοβαρά οι διάφορες αυθαιρεσίες ενάντια στο κοινωνικό σύνολο: οικοδομικές παραβάσεις, καταλήψεις πεζοδρομίων, παράνομες κεραίες τηλεφωνίας κλπ.

-    Να διαμορφωθεί συνολικά μια δημοτική κοινωνική πολιτική (ιατρεία,  άστεγοι, ουσιοεξαρτημένα άτομα) μέσα από την αναδιοργάνωση της κοινωνικής υπηρεσίας και δημόσια χρηματοδότηση από ξεχωριστό «κοινωνικό προϋπολογισμό» του Δήμου. Να προχωρήσει η πολιτική συμμετοχή των μεταναστών κατοίκων στο Δήμο.

-    Να θεσπίσει ο Δήμος την ουσιαστική συνεργασία με τα Διαμερίσματα και με επιτροπές κατοίκων για τα τοπικά προβλήματα της καθημερινότητας και τεχνικά έργα μικρής κλίμακας. Να σταματήσει άμεσα η πρακτική της απόκρυψης πληροφοριών από τις υπηρεσίες.

To Γραφείο Τύπου