Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2009

Σχόλιο Παν. Λαφαζάνη, από την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «Σύστημα Άυλων Τίτλων» και αναφερόμενος στη διάταξη για μείωση του δημοτικού τέλους από το 2% στο 0,5%

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για το «Σύστημα Άυλων Τίτλων» και αναφερόμενος ειδικά στη διάταξη για μείωση του δημοτικού τέλους από το 2% στο 0,5%, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Όπως τονίσαμε από την πρώτη στιγμή θέση μας είναι ότι πρέπει να καταργηθεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, πλήρως και άμεσα το δημοτικό τέλος 2% επί του τζίρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρώτα απʼ όλα για τα καταστήματα που παρασκευάζουν και σερβίρουν προϊόντα ελληνικής κουζίνας.

Η άμεση και πλήρης κατάργηση αυτού του τέλους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού θα προσφέρει μια ανάσα επιβίωσης σε αυτές και θα συνεισφέρει στην απασχόληση.

Αντίθετα, θέση μας είναι ότι το δημοτικό τέλος 2% επί του τζίρου θα πρέπει να συνεχίσει να παρακρατείται από τα καζίνο, τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, τα μεγάλα και πολυτελή κέντρα διασκέδασης και τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης. Κατʼ αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί έμμεσα η θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων στους μεγάλους των αντίστοιχων κλάδων.

Ταυτόχρονα, θεωρούμε αναγκαίο να θεσμοθετηθούν νέοι κρατικοί πόροι προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα υποκαταστήσουν επαρκώς τις όποιες απώλειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κατάργηση του δημοτικού τέλους 2% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.»