Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/03/2009

Εκβιαστική και παράνομη επιβολή μείωσης ωρών εργασίας και μισθών στους εργαζόμενους της εταιρείας «Αλουμίλ»

Ερώτηση Π.Λαφαζάνη προς την Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου η εταιρεία «Αλουμίλ», με πρόσχημα την οικονομική κρίση, προχώρησε σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με μείωση των ωρών εργασίας από 8 σε 6,5 καθημερινά και με παράλληλη μείωση των μισθών κατά 20%. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η διοίκηση της εταιρείας καλεί τους υπαλλήλους εδώ και δύο βδομάδες να υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται ο μειωμένος χρόνος απασχόλησης. Όσοι δε αρνούνται να υπογράψουν απολύονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Η μείωση των ωρών εργασίας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του τύπου, αφορά τους 900 περίπου εργαζόμενους στις μονάδες της βιομηχανίας «Αλουμίλ» στο Σιδηροχώρι του Κιλκίς, ενώ αν υπολογιστούν και οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές της εταιρείας ο συνολικός αριθμός μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 2000 άτομα.

Επειδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιχειρείται τώρα στην «Αλουμίλ» είναι ο προπομπός της πλήρους απορύθμισής τους σε βάρος των εργαζομένων όλης της χώρας.

Επειδή είναι παράλογο και καταφανώς άδικο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για λογαριασμό των –υπεύθυνων για την κρίση – βιομηχάνων και τραπεζιτών τον λογαριασμό.

Επειδή η οικονομική κρίση είναι ο ώριμος καρπός των νεοφιλελεύθερων επιλογών των κυβερνήσεων τόσο της χώρας μας όσο και των υπόλοιπων χωρών του δυτικού κόσμου.

Ερωτάται η κυρία Υπουργός

1.    Τι άμεσα μέτρα θα λάβει ενάντια στην εταιρεία «Αλουμίλ» προκειμένου να ανακληθούν οι νέες συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν μειωμένη απασχόληση και μειωμένες αμοιβές;

2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις όσων δεν υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις;

3.    Πως σκοπεύει να εμποδίσει στο μέλλον παρόμοιες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από άλλες εταιρείες;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λαφαζάνης Παναγιώτης