Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/03/2009

Απάντηση του Επιτρόπου Ρεν στον Δ.Παπαδημούλη, σχετικά με την καταδικαστική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου εις βάρος της Λεϊλά Ζάνα

Ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη, δηλώνει  ενήμερος για την καταδικαστική απόφαση τουρκικού δικαστηρίου εις βάρος της κουρδικής καταγωγής και βραβευμένης το 1995 με το βραβείο Ζαχάροφ, Λεϊλά Ζάνα, επειδή σε δηλώσεις της υποστήριξε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, όμως τονίζει ότι η Επιτροπή υποστηρίζει την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον της τρομοκρατίας και ότι το PKK βρίσκεται στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με ερώτησή του, αναφερόταν στην κουρδικής καταγωγής πολιτικό Λεϊλά Ζάνα και την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση τουρκικού ποινικού δικαστηρίου εναντίον της και ζητούσε από την Κομισιόν να λάβει μέτρα για την προστασία της και να αξιολογήσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σήμερα στην τουρκία. Η Λεϊλα Ζάνα,  κάτοχος του βραβείου Ζαχάροφ για την ελευθερία της έκφρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1995, οδηγήθηκε και πάλι στη φυλακή αφού δικαστήριο του Ντιγιαρμπακίρ της επέβαλε 10ετή κάθειρξη για παραβίαση του τουρκικού ποινικού κώδικα και του αντιτρομοκρατικού νόμου, επειδή σε εννέα ομιλίες της «εξεφράσθη εμμέσως» υπέρ του ΡΚΚ. Η 47χρονη Ζάνα έχει ήδη περάσει μια δεκαετία στη φυλακή (1994-2004) μαζί με άλλους τρεις Κούρδους πρώην βουλευτές για συνωμοσία με το PKK.

Ο Επίτροπος για την διεύρυνση κ. Ρεν, στην απάντησή του αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την υπόθεση ….  και θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την διαδικασία έφεσης.» αλλά τονίζει, επίσης, ότι: «Η Επιτροπή υποστηρίζει την Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Το PKK βρίσκεται στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, η δε ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη δραστηριότητά του. Συγχρόνως, η Επιτροπή θεωρεί ως θεμελιώδη αξία την ελευθερία της έκφρασης, της οποίας η προστασία συμβαδίζει με έναν αποτελεσματικό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης δήλωσε:

«Ενώ οι τουρκικές αρχές καταδικάζουν και πάλι την αγωνίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Λεϊλα Ζάνα ο κ. Ρεν το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι υποστηρίζει την Τουρκία στον αγώνα της εναντίον του PKK και της τρομοκρατίας. Ο κ. Ρεν ξέχασε φαίνεται πολύ εύκολα ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση βράβευσε το 1995 την Λεϋλά Ζάνα με το βραβείο Ζαχάροφ για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ελευθερία έκφρασης παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για την πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».

To Γραφείο Τύπου