Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2009

AΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Σία Κοσσιώνη)

Για το Πανεπιστημιακό άσυλο

-    Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια διπλή παρέμβαση. Η πρώτη, ζητάτε διακομματική για ανασυγκρότηση της ΕΛ.ΑΣ. Η δεύτερη, δια των επιστολών που έστειλε ο Αλ. Αλαβάνος σε Κ. Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, μέσω των οποίων ζητά την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

-    Να ξεκινήσουμε από το τελευταίο, την παρέμβαση για το άσυλο…

Θεωρούμε ότι σε καιρούς παράξενους, στους οποίους πολύ εύκολα μπορεί να περισταλούν δικαιώματα και κατακτήσεις, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι η κινητοποίηση των πολιτών. Και στην προκειμένη περίπτωση, των φοιτητικών συλλόγων, των κατ΄ εξοχήν αρμόδιων για να διασφαλίσουν και να προφυλάξουν το άσυλο από διαδικασίες που μπορεί να ευνοήσουν αντιλήψεις στην κοινωνία και στο πολιτικό φάσμα που θέλουν την κατάργησή τους. Αποτελεί μια έλλογη κίνηση για την προάσπιση δημοκρατικών ελευθεριών που σήμερα, εξ αιτίας διαφόρων επικίνδυνων φαινομένων, μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

-    .. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, την ευθύνη για τη μη διαφύλαξη του ασύλου φέρουν οι φοιτητικές παρατάξεις των δυο μεγάλων κομμάτων;…

Θα το έθετα αντίστροφα. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας η διαφύλαξη του ασύλου για να μη δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να αξιοποιεί φαινόμενα για να το καταργήσει.

-    Διαφωνείτε με την εφαρμογή του νόμου που θέλει, όταν υπάρχουν κακουργηματικές πράξεις, να υπάρχει η αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελέα και ενδεχομένως της αστυνομίας μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα;….

Πρέπει να το εξετάζουμε με βάση τη συγκεκριμένη περίπτωση κάθε φορά. Είναι σαφές ότι, όταν, για παράδειγμα, υπάρχει απειλή ζωής μέσα σ΄ένα ίδρυμα, δεν μπορεί παρά να παρέμβει η αστυνομία. Δεν έχει να κάνει με περιπτώσεις που να συνδέονται με κινητοποιήσεις ή διαδηλώσεις…

Ο φόβος ο δικός μας και η ανησυχία μας αφορά σε μια προσπάθεια να χτυπηθεί η διεκδικητική δυνατότητα των φοιτητών και καθηγητών.

Αυτά είναι τα προβλήματα που μας απασχολούν. Κανείς δεν είναι παράλογος όταν γίνεται μια δολοφονική ενέργεια (κακουργηματική πράξη) μέσα σε μια σχολή, όπως μπορεί να υπάρξει σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της πόλης, δεν αποτελεί παραβίαση του ασύλου η επέμβαση…

Όμως δεν μιλάμε γι αυτό. Η συζήτηση δεν γίνεται γι αυτό. Η συζήτηση γίνεται σε μια κατεύθυνση περιστολής της δυνατότητας της πανεπιστημιακής κοινότητας να διεκδικεί και να αγωνίζεται.

To Γραφείο Τύπου