Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/09/2006

Τρελό "πάρτι" κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων

O Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα μεγάλα καθαρά κέρδη που εμφάνισαν στο α΄ εξάμηνο του 2006 οι εισηγμένες στο ΧΑΑ εταιρείες, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Η εκρηκτική κατά 50,5% αύξηση των κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεων και ειδικότερα η νέα αλματώδης αύξηση κατά 67% των κερδών των τραπεζών και η μεγάλη αύξηση στα κέρδη των διυλιστηρίων αποτελούν βάναυση πρόκληση για τον ελληνικό λαό και ειδικότερα για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, για τον οποίον η κυβέρνηση, μετά τη λιτότητα του ΄06, προετοιμάζει νέα λιτότητα για το ΄07. Η βάναυση αυτή πρόκληση, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους, τους χαμλοσυνταξιούχους και τους άνεργου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν προσθέσουμε και τα μυθώδη κέρδη που καταγράφουν το α΄ εξάμηνο και οι πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και βρίσκονται εκτός του ΧΑΑ.

Επιβεβαιώνεται πλήρως ότι η Ελλάδα εδώ και μια δεκαετία μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα προνομιακό χώρο πλήρους ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο χρόνο με το χρόνο βλέπει να πληρώνει όλο και λιγότερους φόρους και να αντλεί εύκολα πρωτοφανή σε παγκόσμιο επίπεδο κέρδη εν μέσω αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, μεγάλης ανεργίας, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και εξάπλωσης της νέας φτώχειας.

Ειδικότερα τα δυσθεώρητα κέρδη των τραπεζών που φτάνουν το 40% του συνόλου των κερδών των εισηγμένων, επιβεβαιώνουν την καταλήστευση που υφίστανται οι πολίτες και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από το ανεξέλεγκτο "τραπεζικό καρτέλ".

Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληθωρισμό κερδών, στα οποία και οφείλεται το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά.

Μόνο ως θλιβερό κατάντημα μιας κυβέρνησης που υπηρετεί αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να χαρακτηριστούν οι επιλογές που επικαλούνται τη "δημοσιονομική εξυγίανση" και τις "αντοχές της οικονομίας", όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωθυπουργός, για να μην ικανοποιήσουν στοιχειώδη αιτήματα των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων.

Για τον κ. Κ. Καραμανλή η οικονομία αντέχει αυξήσεις πάνω από 50% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και 70% των Τραπεζών, αλλά θα οδηγηθεί στη "χρεοκοπία" αν ικανοποιηθούν στοιχειώδη αιτήματα των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και ανέργων, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί στην έσχατη φτώχεια."

To Γραφείο Τύπου