Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ Α.ΚΑΡΙΤΖΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ (Σιαφάκας)

-    Πώς είδατε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης σε σχέση με τη δημόσια ασφάλεια;… Θα έχουν αποτέλεσμα και σε ποια κατεύθυνση;…

Είναι μια ιστορία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε λίγο με διαφορετικές αφορμές. Θέλω να τονίσω δύο στοιχεία του πώς εμείς προσεγγίζουμε το πρόβλημα.

Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν λυθεί προβλήματα της βίας ή της εγκληματικότητας με αύξηση απλώς της καταστολής. Διότι το μόνο που πετυχαίνουν αυτά τα μέτρα είναι να αναπαράγουν και να μεταφέρουν τη βία που γεννιέται σε μια κοινωνία από τη μια μεριά στην άλλη. Φαινόμενα αυτοδικίας, φαινόμενα όλοι εναντίον όλων είναι φαινόμενα που γεννιούνται σε μια κοινωνία όταν η κοινωνία αυτή νοσεί. Και το θέμα είναι να δούμε γιατί νοσεί, ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν…

-     Έχετε δίκιο…. Αλλά μέχρι να τα βρούμε όλα τα σωστά που λέτε τι  θα γίνει;.. Θα καεί η Αθήνα;…

Αν έχω δίκιο, θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί σωστά τις επιλογές της. Θα έπρεπε να εφαρμόσει μια άλλη οικονομική πολιτική, μια άλλη κοινωνική πολιτική για να μην φτάνουμε εδώ που φτάνουμε.

Και στο ερώτημά σας απαντώ ευθέως: Δεν υπάρχει τίποτε που να εμποδίζει την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της αυτή την περίοδο. Τίποτα.

Το δεύτερο στοιχείο που θέλουμε να πούμε, είναι ότι πάντα, πάντοτε τέτοια φαινόμενα βίας αξιοποιούνται για την περιστολή κοινωνικών δικαιωμάτων και την αύξηση της καταστολής, η οποία δεν στρέφεται εναντίον στοιχείων που εγκληματούν, αλλά στρέφεται εναντίον όλης της κοινωνίας και όλων των πολιτών. Και τρομοκρατεί τους πολίτες ώστε να μένουν στο σπίτι τους σε μια περίοδο έντονης κοινωνικής αναταραχής που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, αν αυτά τα δύο στοιχεία τα έχει κανείς στο μυαλό του, μπορεί να διαβάσει διαφορετικά τις επιλογές και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

-    Κατά την κρίση σας έχει κέρδος η κυβέρνηση από αυτή την υπόθεση όπως εξελίσσεται; Χαίρεται η κυβέρνηση, δηλαδή, που κάηκε η Αθήνα τον Δεκέμβριο; Χάρηκε η κυβέρνηση που οι κουκουλοφόροι τα έσπασαν την περασμένη Παρασκευή στο Κολωνάκι;…. Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος…;….

Νομίζω ότι βγαίνει κερδισμένη η κυβέρνηση από τα φαινόμενα βίας, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει κάλλιστα για να χαράξει το δρόμο που έχει επιλέξει και για να τον υλοποιήσει. Ένα δρόμο που, κατά τη γνώμη μας, έχει δύο πτυχές. Η μία πτυχή είναι ότι σε μία περίοδο έντονης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης έχει επιλέξει η κυβέρνηση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική που ακολουθούσε και πριν και το μόνο που θα κάνει είναι να μετακυλήσει τη ζημιά, τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους και τη νεολαία.  Αυτή είναι η μία πτυχή, η οποία για να γίνει αποδεκτή και να μπορέσει να προχωρήσει, θα πρέπει να συμπληρωθεί από μια αύξηση της τρομοκρατίας στον πολίτη, την αύξηση της καταστολής και της περιστολής των δικαιωμάτων του περαιτέρω ώστε να δεχθεί αυτή την πολιτική χωρίς να αντιδράσει.

Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι ο αντίπαλος της κυβέρνησης είναι περιθωριακές ομάδες βίας, η βία στα γήπεδα ή όποιος νομίζει ότι μπορεί να τα σπάει οπουδήποτε;… Ο πραγματικός αντίπαλος της κυβέρνησης είναι οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να μείνουν σπίτι τους και να υποστούν τα μέτρα και τη ζωή που τους ετοιμάζει σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Αυτή τη στιγμή διακυβεύονται πολύ σημαντικά πράγματα για την ελληνική κοινωνία. Διακυβεύεται η κοινωνική της συνοχή. Μπορεί να φτάσουμε σε φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης. Μπορεί να μην χτυπιέται το κέντρο της Αθήνας, αλλά μπορεί να μεταφερθεί αυτή η βία σε συμμορίες σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.  Μπορεί ούτε εκεί να μην πάει, γιατί θα βάλουμε πολλή αστυνομία, και να μεταφερθεί στα σπίτια των ανθρώπων… Είναι ένα γενικευμένο κοινωνικό πρόβλημα….

-    Για το μέτρο της κουκούλας, την αυστηροποίηση της ποινής…. Ένα σχόλιο…

Απάντησα ήδη ότι μέτρα τα οποία επιτείνουν την καταστολή ή αυξάνουν ποινές ή δημιουργούν τέτοιου τύπου αντιμετώπιση των προβλημάτων θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν οφείλεται εκεί η οποία φαινομενική αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Και από την άλλη γίνονται με σκοπό όχι να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, αλλά να τρομοκρατήσουν τους πολίτες, να δημιουργήσουν έναν φόβο, να μείνουν στο σπίτι τους και να δεχθούν πιο εύκολα μια πολιτική που τους αδικεί.

-    Αισθάνεστε κάποια ευθύνη για τη σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων.. επεισόδια στο κέντρο της πόλης, νέα μέτρα;..  Μήπως ο ΣΥΝ έδωσε την εντύπωση, όπως λένε κάποιοι, ότι σιγοντάρει κάποιες καταστάσεις έντασης;…

Αν μου υποδείξετε ένα στοιχείο που θα μπορούσε να δικαιολογεί έναν τέτοιο ισχυρισμό, θα μπορούσα να σας απαντήσω στο ερώτημα. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή, ούτε μια έκφανση της πολιτικής δράσης ή λόγου του πολιτικού χώρου τον οποίον εκπροσωπώ που να μπορεί να δικαιολογεί μια συκοφαντία που αναπτύχθηκε εναντίον μας, για άλλους, προφανείς λόγους. Θέλοντας να απομονώσουν ένα ξέσπασμα της νέας γενιάς σε μια πολύ δύσκολη και ιστορική στιγμή, όπως αυτή του Δεκέμβρη, και όπως κάνει πάντα η εξουσία, η κυβερνητική προπαγάνδα, βρίσκει δευτερεύουσες πτυχές μιας τέτοιας εξέλιξης. Διότι γνωρίζουν όλοι ότι ο Δεκέμβρης δεν ήταν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ήταν ένα γενικευμένο ξέσπασμα οργής των νέων ανθρώπων, με διάφορες μορφές και σε όλη τη χώρα. ʽΈνα ιστορικό γεγονός που καταγράφηκε απ΄ όλα τα διεθνή Μέσα. Και αυτή τη στιγμή η δικιά μας αριστερά κράτησε μια στάση που κρατάει πάντα η Αριστερά, να είναι δίπλα σ΄ αυτούς τους αγώνες, δίνοντας το δικό της παράδειγμα, δηλαδή με ειρηνικό, μαχητικό, δυναμικό τρόπο να διεκδικήσουν αυτά που πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι πνίγονται.

-    Ακόμα και στελέχη σας.. δηλώνουν ότι δεν καταγγείλατε.. ότι ο λόγος σας δεν ήταν τόσο καταγγελτικός απέναντι σε φαινόμενα βίας όσο θα περίμενε κανείς από ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς… Δεν θα χρησιμοποιήσω επιχειρηματολογία άλλων κομμάτων….

Βρείτε μια φράση που να στοιχειοθετεί αυτό τον ισχυρισμό κι εγώ θα καθίσω μαζί σας να το συζητήσω όσο θέλετε. Δεν υπάρχει ούτε μία, επαναλαμβάνω, πτυχή της δράσης και του λόγου του δικού μου πολιτικού χώρου που να δικαιολογεί τέτοια σπέκουλα. Κρατήσαμε μια στάση όπως κάνει παραδοσιακά η ανανεωτική αριστερά, μια στάση ευθύνης, αξιοπρέπειας και ορθού λόγου απέναντι σε ιστορικά φαινόμενα να μην παίζει το παιχνίδι της κυβερνητικής προπαγάνδας, όπως άλλα κόμματα.

To Γραφείο Τύπου