Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/03/2009

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝ, ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ, ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

Για τα προβλήματα της Τρίπολης

Αρκεί μία μικρής διάρκειας παραμονή στην περιοχή σας για να αντιληφθεί κάποιος πως η οικονομική κρίση μπορεί να οξύνει τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ακόμα περισσότερο, αν δεν υπάρξει άμεσα μία εναλλακτική διέξοδος. Αναφέρομαι στην ανεργία και στην αποδιάρθρωση του οικονομικού ιστού. Αναφέρομαι στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αναφέρομαι στην εσωτερική μετανάστευση και την απομάκρυνση των νέων από την περιοχή τους, για αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Τα προβλήματα αυτά υπήρχαν και πριν ξεσπάσει η κρίση. Υπήρχαν και όταν στα χαρτιά και στους αριθμούς είχαμε ανάπτυξη, όταν οι υπουργοί καμάρωναν για την εκτίναξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος και την μείωση της ανεργίας. Πράγματα πολύ μακριά από την πραγματικότητα, όπως την καταλαβαίνει ο κόσμος εδώ. Εδώ που η γεωργία και η κτηνοτροφία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Εδώ που  μέσα σε πέντε χρόνια έχουν κλείσει γύρω στις 1300 επιχειρήσεις. Εδώ που η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, η απουσία επενδύσεων και η απουσία στρατηγικής για εκσυγχρονισμό των ενεργειακών κέντρων, οδηγεί την Μεγαλόπολη σε κρίση. Εδώ που οι πυρόπληκτοι παρέμειναν με τις ηχηρές υποσχέσεις χωρίς να αποζημιωθούν κατ ελάχιστον.

Για την κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει την δική της στρατηγική διεξόδου. Και η στρατηγική αυτή είναι ο βαθύς λαϊκισμός. Σήμερα ανακάλυψαν ότι αυτό που έλλειπε από την χώρα είναι αυστηρότεροι νόμοι, έξω από την λογική του κράτους δικαίου, υποτίθεται για αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας. Και ας λένε επιφανείς νομικοί, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, καθηγητές του ποινικού δικαίου, οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι για να αντιμετωπιστεί οτιδήποτε. Και ας λένε ότι η εφαρμογή καταχρηστικών νόμων, η επαναφορά εμφυλιοπολεμικών διατάξεων όπως η περιύβριση αρχής, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κανένα κοινωνικό φαινόμενο. Το μόνο που θα κάνουν είναι να οδηγήσουν σε περισσότερη καταπάτηση δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση αρνείται να τους ακούσει. Ίσως μάλιστα να τους κατατάξει και αυτούς στους υποστηρικτές των κουκουλοφόρων, μαζί με τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι το κράτος δικαίου. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να καλύψει τις διαρροές προς την ακροδεξιά. Και θεωρεί ότι θα το επιτύχει χαϊδεύοντας τα αυτιά του Καρατζαφέρη.

Για τα μέτρα του κ. Γ. Παπαθανασίου

Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση. Αποφάσισε να τακτοποιήσει τα δημόσια οικονομικά μέσα στην κρίση. Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν τον καιρό της μεγέθυνσης θέλουν να το κάνουν τώρα. Πρόκειται για τρέλα. Η απάντηση τους στην κρίση είναι λιτότητα. Εμμένουν στα δόγματα που δημιούργησαν την κρίση.

Ακούσαμε ότι με τα μέτρα αυτά θα εξοικονομηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ. Κύριε πρωθυπουργέ μπορείτε να προσπαθείτε, αλλά δεν θα μας δουλέψετε.

Από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μαζεύατε 400 εκατομμύρια και τον καταργήσατε. Τότε δεν σας ένοιαζαν τα δημόσια οικονομικά; Τώρα σας έπιασε ο πόνος και αποφασίσατε ότι 1200 ευρώ το μήνα είναι πάρα πολλά και πρέπει να τα λιγοστέψετε;  

Εμείς το λέμε καθαρά. Δεν θα επιτρέψουμε να την πληρώσουν την κρίση οι ίδιοι που πλήρωσαν την ανάπτυξη. Η λύση δεν βρίσκεται στην πεπατημένη. Η λύση βρίσκεται σε μια ριζοσπαστική προοδευτική στροφή που θα περιλαμβάνει:

•    Την ουσιαστική ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών εισοδημάτων.

•    Τη ριζική αναδιανομή του εισοδήματος

•    Το δημόσιο έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος με άμεσος έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, της Αγροτικής τράπεζας και του Ταχυδρομικού ταμιευτηρίου.

•    Την ραγδαία αύξηση των δημοσίων επενδύσεων

Για το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τις δικές του προτάσεις για διέξοδο απ την κρίση. Τις είδαμε πρόσφατα σε μια πρόταση νόμου που κατέθεσε για τα εργασιακά. Ας μην περάσει απαρατήρητη η λογική που διέπει την πρόταση αυτή. Απαλλαγή της εργοδοσίας από ασφαλιστικές εισφορές για τους νέους κάτω των 25. Το γνωστό Λαύριο του κ. Παπανδρέου, βελτιωμένο, ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές να καταβάλλονται, αν καταβάλλονται από τον προϋπολογισμό. Ειλικρινά πιστεύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι αυτό που λείπει είναι περισσότερα κίνητρα στους εργοδότες; Το μέτρο αυτό θα τινάξει τις εργασιακές σχέσεις στον αέρα. Και ιδιαίτερα την ανειδίκευτη εργασία. Ενώ παράλληλα θα ωθήσει στην ανεργία την αμέσως πιο ευάλωτη κατηγορία εργαζομένων. Το μόνο που θα καταφέρει η πρόταση του κ. Παπανδρέου θα είναι να πεταχτεί από τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ το σημερινό προσωπικό και να αντικατασταθεί με νέο κάτω των 25 ετών. Που θα απολύεται μόλις περάσει το ηλικιακό όριο. Και έτσι, να μειωθεί το κόστος εργασίας για τους εργοδότες, και να περάσει το κόστος αυτό στους φορολογούμενους. Όσο για την άλλη περίφημη πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την εφαρμογή προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα, είναι ακόμα χειρότερη. Στρατιές μισοαπασχολούμενων για 400 ευρώ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, και με τους εργοδότες να επιδοτούνται από το κράτος. Εξαιρετική στρατηγική για διέξοδο από την κρίση. Κύριε Παπανδρέου ειλικρινά λυπάμαι που ακόμα και τώρα, το επιτελείο σας αδυνατεί να καταλάβει.

Για τις προτάσεις της Αριστεράς

Πρώτο: ΝΑ υπάρξει άμεσα δημόσια παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα. Με τον δημόσιο έλεγχο στην Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήρια. Και με καθορισμό προτεραιοτήτων με κοινωνικά κριτήρια και με στόχο την προστασία της απασχόλησης, καθώς και τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Όχι την κερδοσκοπία των τραπεζιτών και των μετόχων.

Δεύτερο: Να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Με στόχο να λειτουργήσει με σχέδιο το κοινωνικό κράτος, να ανακουφιστούν τα στρώματα που πλήττονται αλλά και να στηριχτεί αποφασιστικά η απασχόληση.

Τρίτο: ΝΑ υλοποιηθούν άμεσα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, που θα προωθούν την ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύουν την περιφέρεια, και θα στηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις και τους αγρότες.  

Τέταρτο: ΝΑ αναληφθεί κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την κατάργηση του Σύμφωνου Σταθερότητας. Ενός συμφώνου που σήμερα δεν διαθέτει κανένα απολύτως κύρος. Που παραβιάζεται διαρκώς από οποιονδήποτε διαθέτει την ελάχιστη διαπραγματευτική δυνατότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και που δεν εγγυάται τίποτα, παρά μόνο την διαιώνιση της κρίσης και την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Εμείς θα πάμε σε αυτές τις εκλογές με μεγάλη προγραμματική και ιδεολογική αυτοπεποίθηση. Εμείς έχουμε το πρόγραμμα μας. Άλλοι βιώνουν αδιέξοδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε στην κοινωνία, στη Βουλή, τις παραδίδουμε και στον πρωθυπουργό. Αλλά δυστυχώς δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα. Έξοδος από την κρίση για άλλους σημαίνει απλώς επαναφορά των ανεκτών επιπέδων κερδοφορίας. Εμείς  πιστεύουμε ότι θα έχουμε υπερβεί την κρίση εάν αποκρούσουμε τη φτώχεια, την ανεργία, την κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών ταμείων. Έξοδος από την κρίση σημαίνει εφαρμογή αριστερού προγράμματος. Σημαίνει ριζική στροφή Αριστερά. Σημαίνει σπάσιμο του συμφώνου σταθερότητας, πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, δημόσιες επενδύσεις, 100.000 προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία, ραγδαία αναδιανομή του πλούτου τώρα.

To Γραφείο Τύπου