Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2009

ΔΗΛΩΣΗ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και συντονιστής των θεμάτων οικολογίας και περιβάλλοντος του κόμματος, έκανε για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας (21/3) την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας βρίσκει τον πλανήτη μας να βιώνει παράλληλα με την οικονομική και μια περιβαλλοντική κρίση, οι επιπτώσεις της οποίας δεν αφορούν μόνο στο σήμερα αλλά κυρίως στο μέλλον.

Η κρίση αυτή αγγίζει τη χώρα μας που εξακολουθεί να καταστρέφει είτε με πυρκαγιές είτε με καταπατήσεις τα δάση και τις δασικές εκτάσεις που αποτελούν το 70% της επιφάνειάς της.

Κι επειδή πίσω από αυτές τις καταστροφές κρύβονται συνήθως και απόπειρες αλλαγής χρήσης, μια ριζική παρέμβαση που θα συνέβαλλε αποφασιστικά στην προστασία του δασικού οικοσυστήματος θα ήταν η κρατικοποίηση των δασικού χαρακτήρα εδαφών. Έτσι θα υπάρξει και καλύτερη διαχείριση αλλά και αποτελεσματικότερη προστασία μίας τεράστιας περιουσίας που κατέχει το ελληνικό κράτος χάρη στο Τεκμήριο Κυριότητας του Δημοσίου.

Γιʼ αυτό οφείλει η πολιτεία όχι μόνο να ολοκληρώσει άμεσα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών αλλά και να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιφανειών.

Είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή ένα δάσος, μια λίμνη, ένας βοσκότοπος να αποτελούν αντικείμενο ιδιοκτησίας και χρήσης με τίτλους κυριότητας, χρυσόβουλα, σιγίλια και φιρμάνια που προσβάλλουν όχι μόνο το λαό μας αλλά και την ίδια την εθνική μας ανεξαρτησία!

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος