Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/03/2009

Συνάντηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Ε. Τζαμπάζη και ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Vladimir Spidla

Συνάντηση της Ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελίας Τζαμπάζη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Vladimir Spidlaεν όψει της  συνάντησής του στην Ελλάδα με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων & Ίσων Ευκαιριών κ. Vladimir Spidla, συναντήθηκαν οι Ευρωβουλευτές Ευαγγελία Τζαμπάζη και Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η υποστήριξη της εφαρμογής της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, ειδικότερα εν όψει και της επικείμενης επίσκεψής του Επιτρόπου στην Ελλάδα, και της συνάντησης του με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους για το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καθώς η έλλειψη σχεδίου και χρονοδιαγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης, η αδυναμία εφαρμογής της νομοθεσίας, η μείωση της προβλεπόμενης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό χρηματοδότησης, η έλλειψη μηχανισμών αξιολόγησης, θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματική λειτουργία των δομών ψυχικής υγείας με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας να παρατηρείται κλείσιμο αυτών των δομών ενώ εργαζόμενοι σε αυτές παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και επτά μήνες.

Όπως κατέστη σαφές και από την Στρογγυλή Τράπεζα που διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευαγγελία Τζαμπάζη σχετικά με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην ΕΕ, με έμφαση στην πορεία της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, τα μέτρα που έχει προτείνει μέχρι σήμερα το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είναι αναποτελεσματικά και τα προβλήματα παραμένουν. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέκοψε προσωρινά τη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο του προγράμματος  "Υγεία & Πρόνοια", έως ότου οι ελληνικές αρχές ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους.

Όπως επεσήμαναν οι Ευρωβουλευτές: "Έχουμε το καθήκον και την ευθύνη να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των ασθενών και των οικογενειών τους, τη βιωσιμότητα των δομών αποκατάστασης, να ενισχύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να εμποδίσουμε το εκ νέου άνοιγμα των ψυχιατρείων σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και να βρούμε μια υλοποιήσιμη λύση για την πληρωμή των μισθών του προσωπικού και την κάλυψη όλων των απαραίτητων εξόδων. Υπάρχει άμεση ανάγκη για ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, μακροχρόνιο σχεδιασμό, εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, υιοθέτηση συγκεκριμένων στόχων και χρονοδιαγραμμάτων, θέσπιση ανεξάρτητων μηχανισμών αξιολόγησης και  επικαιροποίηση της εθνικής νομοθεσίας".

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να τηρήσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης. υποστήριξη. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επιβεβαίωσε την ισχυρή του δέσμευση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και συντάθηκε στην προσπάθεια προστασίας των κοινωνικών κατακτήσεων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

To Γραφείο Τύπου