Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/03/2009

Χαιρετισμός Ε.Αμμαντίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης, για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ

Η 21 του Μάρτη καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα Δασοπονίας και μάλιστα τη στιγμή που βιώνουμε μια οικονομική και περιβαλλοντική κρίση, είναι ο ρόλος της ακόμη πιο ουσιαστικός, με την έννοια της εγρήγορσης για ότι μας αφορά όχι μόνο στο σήμερα αλλά κυρίως στο μέλλον.

Στη χώρα μας η περιβαλλοντική κρίση έχει πολύμορφα χαρακτηριστικά.

Και το λέω αυτό γιατί ο πλούτος μας χάνεται από τη μια με τις εκτεταμένες πυρκαγιές, αφού η χώρα μας είναι χωρίς ενιαίο εθνικό σχέδιο δασοπυρόσβεσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και από την άλλη  με καταπατήσεις ή αποχαρακτηρισμούς και αλλαγές χρήσης, δασών και δασικών εκτάσεων, που γίνονται κάτω από πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις.

Αυτές οι εκτάσεις καλύπτουν το 70 % της χώρας μας.

Επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και η κρατικοποίηση των δασικού χαρακτήρα εδαφών, ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση και αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας που κατέχει το ελληνικό κράτος χάρη του Τεκμηρίου Κυριότητας του Δημοσίου.

Επειδή τα σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με δημόσιες εκτάσεις, έρχονται σε γνώση μας το ένα μετά το άλλο, με φωτεινό παράδειγμα αυτό του Βατοπεδίου, δεν είναι δυνατό να αποτελούν αντικείμενο ιδιοκτησίας με τίτλους βασισμένους σε χρυσόβουλα, σιγίλια και οθωμανικά χοτζέτια και να αλλάζουν χέρια, λίμνες, δάση, βοσκότοποι, παραλίες.

Και επειδή ένα ακόμη σκάνδαλο ξεπρόβαλε στα όρια του Δήμου Πανοράματος και έκταση χαρακτηρισμένη δασική 32 στρεμμάτων, από το ΥΠΑΑΤ περνά στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τσιμεντοποίηση, με μια σειρά παράνομων και παράτυπων πράξεων, την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 11 το πρωί, οι Νομαρχιακές Κινήσεις «Νομαρχία των Κινημάτων και της Οικολογίας» και «Αριστερά» και η Δημοτική Κίνηση «Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας» καλώντας και τους πολίτες να συμμετάσχουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην παράνομη παραχώρηση και ζητώντας να επιστραφεί η έκταση στο Δημόσιο και να παραμείνει ελεύθερος χώρος, θα δεντροφυτέψουν την παραπάνω έκταση με δέντρα από το Δασαρχείο.

Ως Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών πρέπει να παίζεται καθοριστικό ρόλο σε ότι έχει να κάνει με δάση και δασικές εκτάσεις επενδύοντας με την τεχνογνωσία που διαθέτετε, στην έρευνα.

Δυστυχώς διαχρονικές και δικομματικές επιλογές δεν έχουν στηρίξει τις προσπάθειές σας στο βαθμό που όφειλαν να πράξουν.

Όμως αν δεν ενισχυθεί το ΕΘΙΑΓΕ για να μπορέσει να βοηθήσει τη χώρα και κατεπέκταση τον πλανήτη, στην διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος των υδάτινων πόρων και της  βιοποικιλότητας, τότε καταδικάζουμε τις επόμενες γενιές οι οποίες θα βιώσουν το τέλος του πλανήτη «ΓΗ».

Ας καταλάβουμε λοιπόν την ύψιστη σημασία του φυσικού πλούτου και ας παραμερίσουμε τις όποιες υποκειμενικές μας φιλοδοξίες και στοχεύσεις, για τη διάσωση αυτού που μας προκαλούσε πάντα δέος.

Η αυριανή μέρα της Δασοπονίας αξίζει μόνο όταν βάζουμε όλοι μαζί κοινές δεσμεύσεις και στόχους, παραμερίζοντας ότι άλλο μπορεί να μας χωρίζει, γιατί η φύση ανήκει σε όλους. Ας τη σεβαστούμε.

Ευχαριστώ.