Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2006

Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις να ματαιωθεί η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη για την πρόταση της Credit Agricole να εξαγοράσει την Εμπορική Τράπεζα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι σαφές ότι η πρόταση της Credit Agricole για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας είχε μεθοδευτεί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ν.Δ., στο παρασκήνιο, ενώ η προετοιμασία για αυτή την πρόταση είχε γίνει εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είχαν πουλήσει με προνομιακούς όρους και σκανδαλώδης ρυθμίσεις το 8% της Εμπορικής στην Credit Agricole.

Ο ΣΥΝ εκφράζει την πλήρη και ριζική αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και την παράδοσή της στον πολυεθνικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.

Η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής θα επιδεινώσει τον ληστρικό χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο αντλεί υπέρογκα τοκογλυφικά υπερκέρδη από την υπερεκμετάλλευση των καταθετών και την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής θα επιφέρει, ταυτόχρονα, την ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων στην Τράπεζα, θα πλήξει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και θα ανοίξει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις. Ηδη, αυτό που αποκαλείται κομψά ως «εθελούσια» έξοδος είναι μια μορφή εκβιαστικής αποχώρησης εργαζομένων, που πιθανότατα, για άλλη μια φορά θα την πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία φορτώθηκαν με τις πρόσφατες ρυθμίσεις και τις υποχρεώσεις των τραπεζών απέναντι στους ασφαλισμένους, προκειμένου να πουληθούν οι τράπεζες «καθαρές» και με τους πιο ευνοϊκούς όρους για τους ιδιώτες αγοραστές.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά την εκχώρηση, με αφορμή την εξαγορά της Finas Bank, της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, της Εθνικής, στα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία είναι και υπεύθυνα για την νέα συντελούμενη λεηλασία των μικροεπενδυτών στη Σοφοκλέους, προχωρά τώρα στο ξεπούλημα και της Εμπορικής Τράπεζας, ακολουθώντας μια στρατηγική γενικής εκποίησης κάθε δημόσιας συμμετοχής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι σαφές ότι στα μακρύ κατάλογο των εκποιήσεων ακολουθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, των οποίων πρόσφατα πουλήθηκαν πακέτα μετοχών στο Χρηματιστήριο.

Ο ΣΥΝ υπογραμμίζει ότι αυτή η ακραία νεοφιλελεύθερη συνταγή παράδοσης εκποίησης του συνόλου των τραπεζών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πρώτα τις πολυεθνικές εταιρείες και τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, καθιστά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας απόλυτα όμηρο των πιο αρπακτικών διαθέσεων των μεγάλων ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών ομίλων. Γενικότερα, η άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, εκποίησης όλων των στρατηγικών τομέων της χώρας (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια), η οποία μάλιστα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολυεθνικό κεφάλαιο, επιχειρεί να ακυρώσει κάθε δυνατότητα παρέμβασης της πολιτικής στην οικονομία, εκθέτει την χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους ενώ την μετατρέπει κυριολεκτικά σε «μπανανία» των πιο τυφλών δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να αποτρέψει το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας. Για να παραμείνει η Εμπορική Τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο και να αναλάβει ένα διαφορετικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα που θα αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας. Οφείλουμε να αντιταχθούμε σε μια από τις μεγαλύτερες καταληστεύσεις που έχουν γίνει στην ιστορία αυτής της χώρας, την οποία αντιπροσωπεύει η σημερινός τοκογλυφικός ρόλος των τραπεζών».

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου