Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/03/2009

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκου Χουντή στον Ρ/Σ FLASH 9,61 (Αντώνης Κοκορίκος)

-    Για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Η προχθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο των Βρυξελλών έδωσε πράσινο φως και ευλόγησε, θα έλεγε κανείς, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που δυστυχώς έχει αρχίσει και που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, πατώντας σε νομοθετικές ρυθμίσεις προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει δηλαδή ότι πάνε να περάσουν την κρίση, θέτοντας δραματικά διλήμματα στους εργαζόμενους. Αυτά που εμφανίζονται –αν δεν θες να απολυθείς πρέπει να δεχθείς να μείωση του εργάσιμου χρόνου, μείωση των αμοιβών, μείωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και πάει λέγοντας. Αυτό δείχνει ότι θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση με τις συνταγές που οδήγησαν στην κρίση και θα είναι εν τέλει και αναποτελεσματικό μέτρο για να ξεφύγει η κοινωνία και η οικονομία από τα φαινόμενα αυτά τα κρισιακά. Απλώς είναι μια συνεχιζόμενη επίθεση απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα και την πλήρη αποδόμησή τους για να πάμε σε μια κοινωνία πια έντονων  κοινωνικών αδικιών και έντονων κοινωνικών εκρήξεων και μετά θα αρχίσουμε να μιλάμε για άλλες καταστάσεις τις οποίες προσπαθούν με αυταρχικό τρόπο να αντιμετωπίσουν.

-    Για την ΕΚΤ

Να γιατί πρέπει, ανάμεσα στα άλλα, η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα  που έχει ως μοναδικό στόχο, όπως ξέρετε, την διατήρηση της σταθερότητας των τιμών,  πρέπει να αλλάξει, να μπει υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο και να βάλλει έστω και διακηρυκτικά την υπόθεση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

-    Για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Στον αγώνα που κάνουμε και εν όψει των ευρωεκλογών εμείς ζητάμε να υπάρξει ενίσχυση των αρμοδιοτήτων  του ευρωκοινοβουλίου έτσι ώστε, με τους εκλεγμένους βουλευτές, με ότι μπορεί να κουβαλάει κανείς, αλλά σίγουρα με την πίεση που ασκείται πάνω τους με τα προβλήματα, αν είναι δυνατόν, να πάμε σε διαφορετική κατεύθυνση. Το άλλοθι ότι αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες κι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα δεν είναι σωστό. Άλλωστε σήμερα το Σύμφωνο Σταθερότητας, στο οποίο εμείς κάνουμε εντονότατη  κριτική και στον έλληνα Πρωθυπουργό που δεν  πάει εκεί να βάλει μια φωνή , ότι εδώ εν πάση περιπτώσει το έχετε κάνει κουρελόχαρτο όταν πρόκειται για τις τράπεζες κλπ. Το έχουν κάνει κουρελόχαρτο μεγάλες χώρες. Πρέπει να αλλάξει επιτέλους για να ανασάνει και η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία σε σχέση με την επιτήρηση των ελλειμμάτων και να πάρει μέτρα, αν να τα επιθυμεί, ενίσχυσης των δημοσίων δαπανών και υποστήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.

-    Για τις συνεργασίες

Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε τη συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα για κοινή δράση όπως επίσης την προγραμματική συνεργασία αρκεί να υπάρχει προγραμματική σύγκλιση. Και όπως είδατε από την κουβέντα σήμερα στο θέμα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι διαφορετική. Υπερασπίζεται το νομοθετικό έργο το οποίο αυτή το διαμόρφωσε και το επικαλείται σήμερα η Ν.Δ για να προχωρήσει με πιο βάναυσο τρόπο σε αυτά τα άδικα μέτρα. Εμείς έχουμε δώσει δείγματα, στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είμαστε δύναμη που δεν καταγγέλλει, που δεν ανάγει τα προβλήματα σε μια ειδυλλιακή κοινωνία όπου θα λυθούν αυτομάτως, άλλοι το κάνουν αυτό. Αντιστρόφως θα έλεγε κανείς, πολλές φορές μας υπογραμμίζουν ότι μπαίνουμε πολύ στα καθημερινά προβλήματα και τις μάχες και συγκρουόμαστε με κόστος. Δεν απέχουμε από τα καθημερινά προβλήματα, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο.

To Γραφείο Τύπου