Skip to main content.
22/03/2009

Συνέντευξη Π.Λαφαζάνη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο Παναγ. Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β' Πειραιά, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Γ. Παντελάκη, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

•    Για τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά που δίνουν στην κατάργηση του ασύλου, την ενίσχυση της καταστολής

«Eίτε η δημοκρατία, μέσα στην καλπάζουσα σημερινή κρίση, θα προλάβει να διευρυνθεί, αποκτώντας σοσιαλιστικό περιεχόμενο, ή θα μετατραπεί σε ένα αυταρχικό-φοβικό ομοίωμά της, που θα προσομοιάζει περισσότερο με ένα σύγχρονο οικονομικό  και πολιτικό ολοκληρωτισμό.

Η κυβέρνηση, στο όνομα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, κινείται σε όλο και πιο ακραίες αυταρχικές-αστυνομοκρατικές λογικές, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί μια νεοσυντηρητική στροφή, επικαλούμενη την «ανυπαρξία» και τη «διάλυση» της αστυνομίας.

Η δικομματική συναίνεση, η οποία ακολουθεί ασθμαίνοντας τις δημοσκοπικές τάσεις για περισσότερη καταστολή, τις οποίες συνδιαμορφώνει με τις πράξεις της, γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα

Το πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι να γίνει ακόμα πιο μεγάλη η αστυνομία, η οποία, πολύ κακώς,  είναι η μεγαλύτερη αναλογικά στην Ευρώπη. Ούτε το πρόβλημα είναι μόνο η καλύτερη οργάνωση της αστυνομίας.  Το πρόβλημα, επίσης,  στη χώρα μας δεν είναι να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και να ενισχυθεί περαιτέρω το ποινικό οπλοστάσιο κατά των πάσης φύσεως εγκλημάτων και για ορισμένα απ΄ αυτά να προσλάβει ιδιώνυμες διαστάσεις.

Περισσότερη αστυνομία και σκληρότερη ποινική θωράκιση δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη περισσότερη ασφάλεια, αλλά συχνά λιγότερα δικαιώματα, περισσότερο αυταρχισμό, χειρότερες κοινωνικές συνθήκες, περισσότερες πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις, σκληρότερες πολιτικές φτώχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

Τα προβλήματα ασφαλείας των πολιτών και καταπολέμησης της εγκληματικότητας ουδέποτε υπήρξαν, ούτε τώρα είναι, απλώς προβλήματα αστυνομικής φύσης, αλλά πρωτίστως κοινωνικά και πολιτικά.

Μεγαλύτερη ασφάλεια για τους πολίτες και την κοινωνία σημαίνει πρώτα απ΄ όλα και κυρίως μια ριζοσπαστική προοδευτική στροφή, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, περισσότερη απασχόληση και λιγότερη ανεργία, λιγότερη φτώχεια και εκμετάλλευση, λιγότερη διαφθορά και περισσότερες αξίες.

Δεν υπάρχει ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη, χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη!»