Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/03/2009

Αποσπάσματα κεντρικής ομιλίας Προέδρου ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ - ΣΑΒΒΑΤΟ 21/3 ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23/3

Αίθουσα AGECA, 117 Rue Charonne 75011, Paris (metro Charonne)


Για τις κινητοποιήσεις στη Γαλλία

Ήδη σήμερα φαίνεται ότι η αντίσταση μαζικοποιείτε και κλιμακώνεται. Μόλις προχθές, στην Γαλλία βγήκαν στους δρόμους τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Και απαίτησαν προστασία των θέσεων εργασίας, αύξηση των κατώτατων ημερομισθίων και αλλαγή του φορολογικού μοντέλου. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Πολύ γρήγορα, ολοένα και περισσότερος κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι το μέλλον του εξαρτάται από τους συσχετισμούς δυνάμεων. Και ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων ανατρέπονται μαζικά στον δρόμο και στους κοινωνικούς αγώνες.

Για τα μέτρα της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας υπερασπίστηκε εχθές τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του. Μέτρα που ανακυκλώνουν την κρίση και αναζητούν πόρους συμπιέζοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα. Παράλληλα είπε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να φορολογηθούν οι επιχειρήσεις. Ας δούμε λοιπόν τον ρεαλισμό του. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις έχει κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο 9 δις ευρώ. Και το όφελος για την κοινωνία ήταν ελάχιστο. Η ανεργία παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα και οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται διαρκώς με χειρότερους όρους. Σήμερα όμως δεν είναι ρεαλιστικό να αναλάβουν οι επιχειρήσεις ένα κομμάτι από το κόστος της κρίσης. Αυτό για τον κ. Καραμανλή είναι ρεαλισμός. Προφανώς είναι πολύ ανήσυχος όταν λέει τέτοια πράγματα. Γιατί ξέρει ότι μπροστά σε μια μεγάλη δυναμική κοινωνική αντίδραση, θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει πλήρως το τι είναι ρεαλιστικό και τι όχι.

To Γραφείο Τύπου