Skip to main content.
23/03/2009

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΖΛ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ - Κείμενο για τις εκλογές στο Ελ Σαλβαδόρ

Το Ελ Σαλβαδόρ έζησε την προηγούμενη Κυριακή μια ιστορική αλλαγή. Μετά από 20ετή διακυβέρνηση του αμερικανόφιλου κόμματος Αρένα, ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ επέλεξε τον Μαουρίτσιο Φούνες και το κόμμα του (FMLN), δίνοντάς του την πλειοψηφία με 51,27%.

Η νίκη είναι πραγματικά μεγάλη, μιας και ο δεξιός υποψήφιος 'Aβιλα, της δεξιάς - νεοφιλελεύθερης συμμαχίας ΑΡΕΝΑ είχε βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία  στον φόβο. Συνθήματα όπως «οι αριστεροί θα σας πάρουν τις δουλειές», «θα γίνουμε Κούβα ή Βενεζουέλα». «πατρίδα ναι, κομμουνισμός όχι», «εδώ θα γίνει ο τάφος του κουμμουνισμού» - συνθήματα που έχουν ακουστεί κατα καιρούς και στη χώρα μας - κυριαρχούσαν στην επιχειρηματολογία του δεξιού υποψηφίου.

Ο λαός αψήφισε τον σκοταδισμό και τον εκφοβισμό του 'Aβιλα και στήριξε τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο στις δυνάμεις τις αριστεράς. Σε ένα από τα φτωχότερα κράτη παγκοσμίως, στο οποίο ο εμφύλιος και οι συγκρούσεις ανήκαν στην καθημερινή πραγματικότητα, η ανάγκη να γυρίσει ο λαός σελίδα ήταν πολύ μεγάλη.

Το Ελ Σαλβαδόρ μαζί με το Περού, την Κολομβία και το Μεξικό, ήταν μέχρι σήμερα δεμένο στο άρμα των ΗΠΑ. Αξίζει  να αναφερθεί ότι το Ελ Σαλβαδόρ ήταν από τους αγαπημένους προορισμούς της Κουβανέζικης μαφίας του Μαϊάμι και από εκεί ξεκίνούσαν αρκετές επιχειρήσεις ενάντια στην Κούβα.

Η αλλαγή αυτή έρχεται σε ένα χρονικό σημείο σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Λατινική Αμερική. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελ Σαλβαδόρ, που δυσχεραίνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του προέδρου Φούνες.

α) 3,7 δις δολάρια μπαίνουν στη χώρα από τους μετανάστες στις ΗΠΑ. Μέσω της μεταναστευτικής τους πολιτικής μπορούν οι ΗΠΑ  να ασκήσουν ανα πάσα στιγμή πιέσεις σε όλους αυτούς. Μην ξεχνάμε ότι παρα πολλοί από αυτούς δεν είναι νόμιμοι μετανάστες. Επίσης το δολάριο είναι εδώ και 8 χρόνια το επίσημο νόμισμα του Ελ Σαλβαδόρ.

β) Στη Βουλή, την πλειοψηφία την έχουν τα δεξιά κόμματα. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Φούνες, μιας και οι αντιδράσεις της δεξιάς αντιπολίτευσης μπορούν να οδηγήσουν σε φαινόμενα Βενεζουέλας η Βολιβίας.

γ) Ο πολύ ισχυρός ιδιωτικός τομέας σε συνεργασία με τις διαπλεκόμενες δυνάμεις της δεξιάς θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο, υποκινούμενος ίσως και από άλλους παράγοντες, να υποσκάψει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Φούνες.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φούνες δήλωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να θεωρεί την πατρίδα ιδιοκτησία του. Ανήκει σε όλους μας». Είναι οπαδός του μοντέλου Λούλα  και όχι του Τσάβες. Υποστηρίζει ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας μπορεί να έρθει μέσα από την ενίσχυση των κρατικών θεσμών, που θα εγγυούνται την τήρηση των νόμων από όλους.

Σίγουρα, το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή για την υπόθεση της αριστεράς στην Λατινική Αμερική, μιας και η επικυριαρχία των ΗΠΑ είναι ακόμη μεγαλύτερη από ότι σε άλλες χώρες. Η διαφορά όμως τώρα είναι ότι ο πρόεδρος Φούνες και ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ δεν είναι μόνοι. Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής είναι έτοιμοι να απλώσουν το χέρι τους και να βοηθήσουν τον λαό του Ελ Σαλβαδόρ σε αυτόν το δύσκολο δρόμο για ανάκτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το γεμάτο ζωντανά χρώματα πάζλ της ελπίδας των λαών της Λατινικής Αμερικής για μια νέα αριστερά γεμίζει με άλλο ένα κομμάτι και γίνεται ακόμη πιο όμορφο.

Σταύρος Καραγκούνης
μέλος της Γραμματείας του τμήματος διεθνών σχέσεων
του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ