Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/09/2008

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΣΥΝ στο πλευρό των λαών και των αριστερών δυνάμεων .

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του Σαλβαδόρ Αλλιέντε και 35 από το φασιστικό πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή. Ο Πινοσέτ, με την καθοδήγηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ και την άμεση συμμετοχή του τότε Υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, ανέτρεψαν βίαια την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας (Unidad Popular) για να μην ολοκληρώσει  τις δημοκρατικές και κοινωνικές ανατροπές της προς όφελος του Χιλιανού λαού.

Η Χιλή μετατράπηκε με τη χρήση πολύχρονης βίας σε μεγάλο εργαστήρι εφαρμογής ενός άκρατου νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Οι έλληνες αριστεροί και δημοκράτες, που βίωναν την δικτατορία των συνταγματαρχών, καταδίκασαν το πραξικόπημα και σε κάθε ευκαιρία έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους Χιλιανούς αγωνιστές.

Σήμερα πολλές χώρες στη Λατινική Αμερική απελευθερώθηκαν από τις πολύχρονες δικτατορίες και γνωρίζουν σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανακατατάξεις. Πλατιοί κυβερνητικοί συνασπισμοί με πρωταγωνιστικό ρόλο της Αριστεράς -σε πολλές από αυτές- προωθούν εναλλακτικούς δρόμους. Καταδικάζουν τον νεοφιλελευθερισμό, συντονίζουν νέες μορφές οικονομικής συνεργασίας απεγκλωβισμένης από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των ΗΠΑ.

Η πορεία τους όμως δεν είναι δίχως προβλήματα και άμεσες αποσταθεροποιητικές ενέργειες από τις ΗΠΑ. Τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στη περιοχή Πάντο της Βολιβίας το επιβεβαιώνουν. H πρώτη Σύνοδος της Ένωσης των Χωρών Νότιας Αμερικής (UNASUR) καταδίκασε τις απαράδεκτες προσπάθειες απόσχισης νότιων επαρχιών της Βολιβίας και τις εγκληματικές ενέργειες του περιφερειάρχη του Πάντο. Επιβεβαίωσε την στήριξη των χωρών της περιοχής στον Έβο Μοράλες, του πρώτου Ινδιάνου προέδρου σε χώρα της Αμερικανικής ηπείρου.

Ο ΣΥΝ με επιστολή του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στον δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες και στην κυβέρνησή του. Η αριστερή στροφή στις χώρες της Νότιας Αμερικής καθώς και η συνέχιση της σοσιαλιστικής πορείας στην Κούβα αποτελούν ένα -παγκόσμιας εμβέλειας -ελπιδοφόρο μήνυμα.

Η αλληλεγγύη μας προς στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, που αγωνίζονται ενάντια στον αμερικάνικο επεμβατισμό και τον νεοφιλελευθερισμό, είναι μια σημαντική πτυχή της καθημερινής μας συμμετοχής στο ελληνικό και παγκόσμιο κίνημα πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Σεπτέμβρης 2008