Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2006

Συνάντηση Αλαβάνου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας

Κοινοβουλευτική Ομάδα Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Η υπόθεση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνου με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ιορδανίας Αμπντέλ Χαντι Αλ Ματζάλι, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας επικεφαλής 7μελούς αντιπροσωπείας Ιορδανών βουλευτών. Στη συνάντηση συμμετείχε και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Π. Τριγάζης.

Στη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, στα προ του 1967 σύνορα. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Ιορδανικής Βουλής υπενθύμισε την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για λύση δύο κρατών, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Επίσης, κοινή ήταν η θέση των δύο αντιπροσωπειών, εναντίον της κατοχής του Ιράκ. Συμφωνία υπήρξε και στη θέση υπέρ μιας αποπυρηνικοποιημένης Μ. Ανατολής.

Τονίστηκε και από τις δύο πλευρές η ανάγκη και η σημασία ενός φιλειρηνικού ρόλου της Ε.Ε. στην Μ. Ανατολή, ανεξάρτητου από τις Η.Π.Α.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη αναγνώριση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Β. Κύπρου» από την Ισλαμική διάσκεψη δεν θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Τέλος ο Αλ. Αλαβάνος ευχαρίστησε της Ιορδανική Βουλή και Κυβέρνηση, για τη θετική τους στάση στην υπέρβαση της κρίσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και για την αναγνώριση του νέου Πατριάρχη.

To Γραφείο Τύπου