Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/03/2009

Απάντηση του Επιτρόπου Δήμα στον Δ. Παπαδημούλη - Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Για μια ακόμη φορά ο αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Επίτροπος κ. Δήμας αφήνει έκθετη την ελληνική κυβέρνηση  και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.  Σε σχετική ερώτηση του, o ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητούσε να πληροφορηθεί εάν εφαρμόζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία στη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας με αφορμή τη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Στην απάντηση του ο κ. Δήμας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την οδηγία  2006/21 για την διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας και επισημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει για μια ακόμη φορά να βρεθεί κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Η οδηγία 2006/21/ΕΚ  σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας θα έπρεπε να είχε πλήρως ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη έως την 1η Μαΐου 2008. Φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό της δίκαιο. Η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση αυτή και έχει ήδη διατυπώσει σχετική αιτιολογημένη γνώμη προκειμένου να εξασφαλίσει την ταχεία και ορθή μεταφορά της οδηγίας».

Ειδικότερα σε σχέση με τα μεταλλεία Κασσάνδρας, ο Επίτροπος Δήμας αποσαφηνίζει   ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πού έχει συνταχθεί είναι καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα και παραπέμπει στην ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών για την εξασφάλιση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προτύπων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, «η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των μεταλλείων έχουν αποτελέσει το αντικείμενο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ ). Θα πρέπει να τονιστεί ότι με την εν λόγω οδηγία θεσπίζονται κυρίως διαδικαστικές υποχρεώσεις, χωρίς να τίθενται οποιαδήποτε υποχρεωτικά περιβαλλοντικά πρότυπα». Συνεχίζοντας, ο αρμόδιος Επίτροπος  αναφέρει ότι «η Κομισιόν διαθέτει περιορισμένα περιθώρια παρέμβασης και αμφισβήτησης της αποφάσεως υλοποίησης ενός σχεδίου, του ουσιαστικού περιεχομένου της περιβαλλοντικής μελέτης και των επιβαλλόμενων όρων» και καταλήγει ότι «η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων που προκύπτουν από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εμπίπτει στον τομέα ευθύνης των εθνικών αρμόδιων αρχών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

«Η προκλητική βραδυπορία και η άρνηση των κυβερνώντων να εφαρμόσουν κοινοτικές οδηγίες που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, απειλεί τη χώρα με μία ακόμη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ο κ. Σουφλιάς, αντί να κάνει πρόβες Πρωθυπουργού, οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι είναι Υπουργός και Περιβάλλοντος».  

To Γραφείο Τύπου