Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2009

Αναγκαιότητα άμεσης ενίσχυσης του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών για τους παιδικούς σταθμούς

Ερώτηση Α.Φιλίνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών (Δ.Β.Α.) είναι ένα από τα ιστορικότερα Ιδρύματα της χώρας, που εδώ και 150 χρόνια, πρωτοστατεί στις εξελίξεις που αφορούν στο παιδί αρχικά ως φορέας πρόνοιας και στη συνέχεια ως φορέας προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Για την προσφορά του αυτή βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών. Σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα προσχολικής αγωγής διεθνώς έχοντας στην αρμοδιότητά του 97 παιδικούς σταθμούς στους οποίους φιλοξενούνται 5.500 περίπου παιδιά.

Στα πλαίσια των κοινωνικών δραστηριοτήτων του το Δ.Β.Α. και με αφορμή τον εορτασμό της Γυναίκας, διοργάνωσε ημερίδα, με τη στήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα: «Οι δομές της προσχολικής αγωγής και φροντίδας στην πόλη της Αθήνας και η προσφορά τους στη σύγχρονη γυναίκα».

Στη διάρκεια της ημερίδας αυτής όπου συμμετείχα μαζί με άλλες συναδέλφους βουλευτές ως επίσημη προσκεκλημένη του Δ.Β.Α., βγήκαν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα, πολλά από τα οποία επισημαίνονται ήδη στη σχετική έρευνα:

- Τη σχολική χρονιά 2008-2009, από τις 7.216 αιτήσεις που υποβλήθηκαν εγκρίθηκε το 70%, το οποίο αντιστοιχεί σε 5.195 παιδιά. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εντούτοις, το ποσοστό κάλυψης της χωρητικότητας των Π.Σ. ανέρχεται στο 100,33%, γεγονός που αποδεικνύει ότι στους Π.Σ. του Δ.Β.Α. φιλοξενείται ο μέγιστος αριθμός παιδιών, που ενδείκνυται με βάση τη χωρητικότητα των Π.Σ.

Εμείς επισημαίνουμε τη γενικότερη ανάγκη αύξησης του αριθμού των παιδιών που γίνονται δεκτά στο Δ.Β.Α. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε την ανάγκη αύξησης παιδιών από οικογένειες ανέργων καθώς και από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.

- Επίσης, υπάρχει ανάγκη αύξησης του αριθμού των παιδιών που απαλλάσσονται από τα τροφεία λόγω χαμηλού εισοδήματος των οικογενειών τους, επειδή προέρχονται από μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες κλπ.

-  Οι γονείς των παιδιών του Δ.Β.Α. είναι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη από τη λειτουργία των σταθμών σε μεγαλύτερο αριθμό ωρών από αυτόν κατά τον οποίο λειτουργούν σήμερα. Αυτό προϋποθέτει την πρόσληψη και νέου εξειδικευμένου προσωπικού.

Κατόπιν τούτων, 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα αυξήσει μέσω των πόρων που προορίζονται για παιδικούς σταθμούς, τα έσοδα του Δ.Β.Α. προκειμένου: α. να αυξηθεί άμεσα ο αριθμός των σταθμών του Δ.Β.Α. με ενοικιάσεις ή αγορές νέων κτιρίων; β. να προωθηθεί άμεσα η ανέγερση κτιρίων για νέους παιδικούς σταθμούς του Δ.Β.Α.;

2.    Πρόκειται να εγκρίνει νέες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού για το Δ.Β.Α.;

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη