Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/03/2009

Εισβολή των ιδιωτών επιχειρηματιών και των υπηρεσιών επί πληρωμή στις στρατιωτικές μονάδες

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Πεποίθηση του ελληνικού λαού ότι οι στρατιωτικές μονάδες αποτελούν χώρο όπου κυριαρχεί το εθνικό και το δημόσιο. Στην πράξη όμως αυτή η πεποίθηση δοκιμάζεται.

Με έκπληξη εκατοντάδες γονείς που τα παιδιά τους υπηρετούν στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας διαπιστώνουν ότι μέσα στην μονάδα λειτουργεί κατάστημα που προσφέρει μικρογεύματα, σουβλάκια, αναψυκτικά, αφεψήματα, καφέδες κλπ. Η έκπληξη μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν πληροφορούνται ότι μέσα στον χώρο του Ναυστάθμου η εν λόγω επιχείρηση έχει οργανώσει δίκτυο «ντελίβερυ».

Το κατάστημα αυτό, του οποίου οι τιμές διάθεσης των προϊόντων είναι ανάλογες με τις τιμές του εμπορίου, τείνει να υποκαταστήσει το εστιατόριο της μονάδας καταργώντας στην πράξη την υποχρέωση του κράτους να προσφέρει ικανοποιητική σίτιση στους στρατευμένους.

Οι γονείς υποχρεώνονται να πληρώσουν αδρά για την διατροφή των στρατευμένων παιδιών τους, παρά το γεγονός ότι ως φορολογούμενοι πολίτες έχουν ήδη πληρώσει για την συντήρηση του στρατεύματος.

Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Με ποιόν τρόπο θα εξασφαλιστεί υψηλής ποιότητας διατροφή όλων των στρατευμένων χωρίς επιπλέον επιβάρυνση της ελληνικής οικογένειας;

-    Με ποια μέσα θα εξασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης των στρατευμένων;

-    Με ποιες πρωτοβουλίες θα αποτραπεί η παράδοση των στρατιωτικών μονάδων στο κυνήγι του κέρδους και της εκμετάλλευσης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ