Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/03/2009

Επιδοτήσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του Γ.Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης

Σύμφωνα με το ν. 3299/2004 «για τα κίνητρα ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή σύγκλιση» (αναπτυξιακός νόμος), όπως συμπληρώθηκε - τροποποιήθηκε από τους ν.3470/200 (άρθρο. 25), ν. 3522/2006 (άρθρο. 37) και ν. 3631/2008 (άρθρο 7), προβλέπονται ενισχύσεΙς σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν: δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος της δαπάνης ενός επενδυτικού σχεδίου, για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, φορολογικές απαλλαγές και επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης από το επενδυτικό σχέδιο απασχόλησης.

Δεδομένων των προβλημάτων που προκαλεί η οικονομική κρίση, οι πολιτικές ενίσχυσης των επενδύσεων και της απασχόλησης αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Όμως ο τρόπος αξιοποίησης των δημόσιων πόρων και η αποτελεσματικότητα του κάθε μέτρου, πρέπει να υπόκειται σε ενδελεχή αξιολόγηση προκειμένου η κοινωνία να γνωρίζει πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα και την επίπτωση των δαπανών αυτών στην απασχόληση και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός νόμος αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, μέχρι σήμερα, εκτός από αποσπασματικές δηλώσεις του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα ούτε επίσημος συνολικός απολογισμός των πόρων που διατέθηκαν με την μία ή την άλλη μορφή, ούτε επίσημη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας αυτών των δαπανών στην ενίσχυση π.χ. της απασχόλησης, στην περιφερειακή σύγκλιση κλπ.

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Έχει υπάρξει, από την κυβέρνηση ή κάποιο δημόσιο φορέα, αξιολόγηση της συνεισφοράς του επενδυτικού νόμου στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση και ποια είναι τα πορίσματά της;

2.    Έχει γίνει αξιολόγηση της πορείας των επιχειρήσεων που έχουν ενισχυθεί μετά την υλοποίηση των επενδύσεων και ποια τα τυχόν πορίσματά της; Ποια η εξέλιξη, δηλαδή, των επιχειρήσεων που έχουν επιδοτηθεί; Διατηρούνται στη ζωή, έχουν αυξήσει την απασχόληση προσωπικού ή έχουν συρρικνωθεί ή κλείσει;

Παρακαλούμε επίσης κατατεθούν τα παρακάτω στοιχεία:

1.    Την κατʼ έτος και κατά είδος (φοροαπαλλαγές, επιδότηση αγοράς εξοπλισμού, επιδότηση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) κατανομή, για την περίοδο 2000 έως σήμερα, του αριθμού και του συνολικού ύψους των υποβληθεισών προτάσεων για ένταξη στον επενδυτικό νόμο.

2.    Την κατʼ έτος και κατά είδος (φοροαπαλλαγές, επιδότηση αγοράς εξοπλισμού, επιδότηση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) κατανομή, του αριθμού και του συνολικού ύψους των εγκεκριμένων προτάσεων ένταξης στον επενδυτικό νόμο.

3.    Την κατʼ έτος και κατά είδος (φοροαπαλλαγές, επιδότηση αγοράς εξοπλισμού, επιδότηση δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης) κατανομή, για την περίοδο 2000 έως σήμερα, του αριθμού και του συνολικού ύψους των πραγματοποιηθεισών προτάσεων που εντάχθηκαν στον επενδυτικό νόμο.

4.    Την κατʼ έτος κατανομή, για την περίοδο 2000 έως σήμερα, των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τις πραγματοποιηθέντες προτάσεις,

5.    Τον αριθμό των θέσεων απασχόλησης που δημιουργήθηκαν με επιδότηση βάσει του επενδυτικού νόμου και που συνεχίζουν να υφίστανται 2 ή 5 χρόνια μετά τη λήξη της επιδότησης.

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης