Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/03/2009

Συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, με την Γ.Γ. του PCF, Marie-George Buffet, τον Πρόεδρο του NPA, Olivier Besancenot και τον Πρόεδρο του PG, Jean-Luc Melenchon

Την Δευτέρα 23/03, ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και το μέλος του ΚΣ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και Απόδημου Ελληνισμού της Νεολαίας του ΣΥΝ, Γιώργο Καρατσιουμπάνη, το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, Νίκο Γραικό, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, Marie-George Buffet και τον Jose Gordon του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΓ:

Η Marie-George Buffet έκανε λόγο για το αυξανόμενο κοινωνικό κίνημα που αποτυπώθηκε και στην μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης 19/03 στο Παρίσι με 3.000.000 ανθρώπους στον δρόμο να καταγγέλλουν την Ευρωπαϊκή πολιτική ως υπεύθυνη αυτής της κατάστασης. Έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης των τραπεζικών ιδρυμάτων την ίδια στιγμή που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους. Τόνισε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα στην Γαλλία έγιναν 90.000 απολύσεις.

Παρουσίασε την κατάσταση στην Γαλλική Αριστερά και την δημιουργία του Front de Gauche (Μέτωπο της Αριστεράς), το οποίο αποτελεί το σχήμα με το οποίο το ΚΚΓ θα συμμετέχει στις προσεχείς ευρωεκλογές. Υπογράμμισε ότι είναι μια πολύ σημαντική και δύσκολη μάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα που ενισχύεται από δύο βασικούς λόγους: (α) το ίδιο το εκλογικό σύστημα στην Γαλλία με βάση το οποίο οι ευρωβουλευτές εκλέγονται από εκλογικές περιφέρεις κι όχι με βάση το ποσοστό του κόμματος στο σύνολο της χώρας, αλλά και (β) από το ενδεχόμενο συντηρητικής στροφής του εκλογικού σώματος δεδομένου του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας που εκπέμπεται και από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σχετικά με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας και την αποτυχημένη συγκέντρωση που πραγματοποίησε αυτό την Κυριακή 22/03 στο Παρίσι, σχολίασε την οριστικοποίηση της δεξιάς στροφής του σοσιαλιστικού κόμματος αλλά ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυση της επικοινωνίας με ψηφοφόρους του σοσιαλιστικού κόμματος που είναι απογοητευμένοι από την πολιτική του κόμματός τους και αναζητούν διέξοδο προς τα αριστερά. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή τακτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας το οποίο αναγκάζεται σε έναν αριστερό λόγο για την ανάδειξη δήθεν διαφορών του με την δεξιά, στο βάθος όμως οι θέσεις τους παραμένουν παρεμφερείς. Τελευταίο δείγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για υποστήριξη του Μπαρόζο στην προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης μίλησε για τον ρόλο της Αριστεράς στην Ευρώπη και την ανάγκη πολλαπλασιασμού των δεσμών με τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα και τόνισε τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί να παίξει το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς αυτήν την κατεύθυνση. Επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης των κοινών διεκδικήσεων των ευρωπαίων πολιτών μέσα από ένα εναλλακτικό πρόγραμμα της Αριστεράς για το μέλλον της Ευρώπης.

Αναφερόμενη στην γαλλική δεξιά και στην επιμονή της κυβέρνησης Σαρκοζί να συνεχίσει με τις ίδιες πολιτικές, μετέφερε την άποψη της κυβέρνησης περί ηθικοποίησης του καπιταλιστικού συστήματος κι όχι ριζικής αλλαγής του. Μίλησε για την δημιουργία φόβου και αβεβαιότητας που ενδέχεται να οδηγήσει σε αναζωπύρωση αυθόρμητων και ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων σε υποβαθμισμένες περιοχές στην Γαλλία γεγονός που αξιοποιεί η κυβέρνηση με εκκλήσεις στην ανάγκη υπακοής του Γαλλικού λαού στην κυβέρνηση για να βγει η χώρα από την κρίση. Η Marie – George Buffet, τόνισε εξάλλου ότι με αφορμή τις κινητοποιήσεις γίνεται προσπάθεια κατηγοριοποίησης των πολιτικών δυνάμεων σε αυτές που τάσσονται υπέρ και κατά της βίας.

Σχετικά με την κατάσταση στον χώρο της Αριστεράς τόνισε ότι παρόλο που η περίοδος που διανύουμε συνιστά μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά με ένα κίνημα που ενισχύεται, στην Γαλλία δεν έγινε δυνατόν να εκφραστεί αυτό γι αυτές τις εκλογές από ένα κοινό μέτωπο της Αριστεράς. Με αποτέλεσμα εκτός από το Μέτωπο για την Αριστερά, στις προσεχείς ευρωεκλογές να υπάρξει ξεχωριστή λίστα για το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα αλλά και των Οικολόγων – Πρασίνων οι οποίοι συσπειρώνονται κάτω από την ηγεσία της γνωστής συντηρητικής προσωπικότητας του C. Bendit του οποίου οι φιλελεύθερες απόψεις είναι γνωστές.

Ολοκληρώνοντας υπογράμμισε ότι οι στόχοι για την Αριστερά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να είναι δύο: (α) να προβάλλει τις εναλλακτικές της προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και ταυτόχρονα (β) να υπερβεί την πολυδιάσπασή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και το μέλος του ΚΣ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και Απόδημου Ελληνισμού της Νεολαίας του ΣΥΝ, Γιώργο Καρατσιουμπάνη, το μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού, Νίκο Γραικό και το στέλεχος της οργάνωσης ΚΟΚΚΙΝΟ, Πάρη Χρυσό, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο του NPA, Olivier Besancenot, το ιστορικό στέλεχος Alain Krivine και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων του κόμματος Olivier Sabado:

Ο Olivier Besancenot χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως δομική του ίδιου του συστήματος. Υπογράμμισε την αυξανόμενη δυναμική του κινήματος των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη που αμφισβητούν τις πολιτικές που εφαρμόζονται και την ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Ελλάδα, στις πρόσφατες μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των εργαζομένων στην Γαλλία και τόνισε ότι η Αριστερά ούσα διεθνιστική πρέπει να προβάλλει ένα συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση γιατί τα προβλήματα σήμερα δεν μπορούν να ξεπεραστούν σε κάθε χώρα χωριστά. Συνδέοντας αυτόν τον ρόλο του NPA, με τις ελληνικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη όπου όπως είπε ήταν ακομμάτιστες ακόμα κι αν υπήρξαν κόμματα που έπαιξαν έναν ρόλο σε αυτές, ο O. Besancenot υπογράμμισε πως το στοίχημα για την αντικαπιταλιστική αριστερά είναι να αναδείξει την βάση που μπορεί να επιτρέψει την συνάντηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με αυτόν τον κόσμο που βρίσκεται μακριά από κόμματα.

Ενημέρωσε για την δημιουργία της ίδρυσης του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος στην Γαλλία και τις προσπάθειες που κάνουν για διάχυση ενίσχυση και οργάνωση του κόμματος σε όλες τις πόλεις και τις  περιφέρειες της χώρας. Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή δήλωσε ότι επί 17 χρόνια στην Γαλλία  γινόταν μια προσπάθεια συσπείρωσης των αριστερών σχημάτων αλλά ποτέ δεν πετύχαινε γιατί η ιστορία της κάθε οργάνωσης εμπόδιζε οποιαδήποτε θετική προς αυτήν την κατεύθυνση έκβαση. Οπότε η δημιουργία του  Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος, είπε ο O. Besancenot, ακόμα κι αν δεν είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα, είναι ήδη μια κατάκτηση καθώς προσπαθεί να βοηθήσει στο να δημιουργηθεί μια συμμαχία αγωνιστών που να επιτρέπει στις οργανώσεις και τα κινήματα να βρουν την θέση τους στο πολιτικό πεδίο. Να γίνει δηλαδή το NPA ένα είδος πολιτικού εργαλείου όλων όσοι βρίσκονται στους αγώνες, για παράδειγμα τους ανεξάρτητους - ανένταχτους συνδικαλιστές και την νεολαία δηλώνοντας παράλληλα ότι τίποτε δεν είναι από πριν δεδομένο αλλά υπάρχει η δυνατότητα για κοινή δράση. 

Τόνισε ότι παρότι υπάρχει ένα ισχυρό κοινωνικό κίνημα στην Γαλλία αυτήν την περίοδο, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική αριστερά στην οποία εξακολουθεί να υπάρχει πολυδιάσπαση. Αναφέρθηκε στις συζητήσεις ανάμεσα στα κόμματα της αριστεράς σχετικά με την συγκρότηση ενός συνασπισμού και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν σχετικά με το αν η βάση αυτού του συνασπισμού θα έπρεπε να είναι αντι- νεοφιλελεύθερη ή αντι-καπιταλιστική δηλώνοντας παράλληλα την ξεκάθαρη στάση του NPA προς την  προς την αντι-καπιταλιστική κατεύθυνση.

Εξηγώντας περεταίρω τον ρόλο του NPA τόνισε την σημασία για το κόμμα του όχι απλώς να προτείνει την αναδιανομή του πλούτου αλλά να ξεκινήσει να προτείνει ένα εκ βάθρων νέου τύπου σχέδιο παραγωγικών σχέσεων ενώ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Αριστερά εστίασε στην πρωταρχική ανάγκη απάντησης στο ερώτημα ποια τύπου Ευρώπη και ποιες τύπου σχέσεις μεταξύ των λαών θέλουμε. Κλείνωντας δήλωσε ότι το σημαντικότερο από αυτά που συμβαίνουν στο κοινωνικό πεδίο σε σχέση με τις ευρωεκλογές είναι να φέρουμε αυτό που συμβαίνει τώρα στις εκλογές κι όχι να φέρουμε τις εκλογές σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

 Το νέο κόμμα θα κατέβει με δική του λίστα στις ευρωεκλογές διότι σύμφωνα με τον O. Besancenot, υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες με την πολιτική του Μετώπου της Αριστεράς γεγονός που δεν τους επέτρεψε την κάθοδο σε κοινή λίστα. Βασικότερη διαφωνία αποτέλεσε η άρνηση του Μετώπου της Αριστεράς να δεσμευτεί από τώρα για μη συνεργασία με το σοσιαλιστικό κόμμα στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.  

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου και το μέλος του ΚΣ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και Απόδημου Ελληνισμού της Νεολαίας του ΣΥΝ, Γιώργο Καρατσιουμπάνη, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον πρόεδρο του PG, Jean-Luc  Melenchon, την υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Raquel Garrido:

O Jean Luc Melanchon επικεφαλής του νέου κόμματος «Αριστερό Κόμμα», ένα κόμμα που ιδρύθηκε από μια ομάδα σοσιαλιστών που αποχώρησε πριν το πρόσφατο Συνέδριο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, σχολίασε με πολύ γλαφυρό τρόπο την κατάσταση της Αριστεράς στη Γαλλία αλλά και τη στάση των άλλων κομμάτων σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μίλησε για τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα αλλά και την εμμονή τόσο της Γαλλικής Κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνέχισή τους, για την αδυναμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος να προβάλλει εναλλακτική πρόταση και επιβεβαιώσε την τάση του πρώην κόμματός του να στραφεί προς τον κεντρώο χώρο.

Ισχυρίστηκε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα τα τελευταία χρόνια έπαψε να είναι ένα λαϊκό κόμμα που στηρίζεται στα μέλη και τα στελέχη του, συνέπεια αυτής της στροφής η πλήρως αποτυχημένη συγκέντρωση που οργανώθηκε στο Παρίσι την Κυριακή 22 Μαρτίου. Διευκρίνησε ότι για τον ίδιο αλλά και πολλά μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος η αποχώρηση από το κόμμα ήταν η μόνη λύση, διότι τους ενδιαφέρει η αναζήτηση αριστερής εναλλακτικής λύσης και η προσπάθεια συγκρότησης ενός πλειοψηφικού ρεύματος της Αριστεράς.

Μίλησε για τη συνεργασία του στο «Μέτωπο της Αριστεράς» με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και στην αποτυχία η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή του νέου κόμματος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εγχείρημα του Μετώπου της Αριστεράς γεγονός που οφείλεται σε επιφυλάξεις και καχυποψίες από διάφορες πλευρές αλλά και στην πεποίθησή του ότι είναι αναγκαίο η αριστερά να βρει τρόπους συνεννόησης.

Αναγνώρισε για ότι τον ίδιο και τους συντρόφους του είναι πρωτόγνωρη η εμπειρία της επικοινωνίας και προσπάθειας συνεννόησης με το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και των μικρών ομάδων που δρουν στο χώρο του Γαλλικού κινήματος και υπερασπίστηκε σθεναρά την ιδέα της ενίσχυσης της πληθυντικής αριστεράς. (της αριστεράς από την αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι την αριστερά της αριστεράς) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο κα την προσπάθεια επεξεργασίας κοινού εναλλακτικού προγράμματος. Για μένα είπε το κυρίαρχο είναι η προσπάθεια να αποτυπώσουμε τα κοινά μας στοιχεία και όχι να αναδείξουμε τις διαφορές μας.

Υπογράμμισε ότι οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο είναι μια πολύ κρίσιμη μάχη για την Αριστερά στη Γαλλία, μια μάχη επιβίωσης. Ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το αποτέλεσμα, δεδομένου ότι όπως ισχυρίζεται η πολιτική κατάσταση είναι πολύ ρευστή στη Γαλλία, υποστήριξε όμως με βεβαιότητα, ότι αν το αποτέλεσμα είναι θετικό για το «Μέτωπο της Αριστεράς» αυτό θα είναι η απαρχή για το ξαναμοίρασμα της τράπουλας ανάμεσα στις γαλλικές πολιτικές δυνάμεις.