Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/03/2009

Για τις αποφάσεις της 1ης πανελλαδικής εργατικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο 28/3  πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕΕ η 1η πανελλαδική εργατική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή 250 συνδικαλιστών από όλη τη χώρα, στην οποία μίλησε  εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και παραβρέθηκε από τη γραμματεία του ο συντονιστής της Ρούντι Ρινάλντι.

Διαπιστώσαμε ότι σήμερα υπάρχει μία τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της οξύτητας της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και της συμβιβαστικής στάσης της πλειοψηφίας της ηγεσίας των συνδικάτων (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ).

Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση  της θέσης του κόσμου της εργασίας με βασικά χαρακτηριστικά την ανεργία και τις απολύσεις, την ανασφάλεια και το φόβο, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τις περικοπές βασικών κατακτημένων δικαιωμάτων όπως είναι ο σταθερός μισθός, το 8ωρο, το δικαίωμα του συνδικαλισμού.

Η κρίση δεν πρέπει να γονατίσει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Αντίθετα και παρά τις πολύ υπαρκτές και μεγάλες δυσκολίες πρέπει να γίνει η θρυαλλίδα μιας νέας αγωνιστικής έκρηξης σ' όλη την κλίμακα των συνδικάτων. Δεν πρέπει να υποκλιθεί το συνδικαλιστικό κίνημα στις δυσκολίες και στις εκκλήσεις της μεγαλοεργοδοσίας για να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Εάν περάσει η λογική των υποχωρήσεων, η κρίση θα γίνει η παγίδα για μια στρατηγική ήττας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Αποφασίσαμε η δράση μας πρέπει να έχει τους παρακάτω στόχους:

Έχουμε χρέος να συμβάλλουμε ώστε να βγει το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα. Οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό είναι:

Χρειάζεται μια πλατιά πρωτοβουλία  όλων των δυνάμεων, ώστε να διαμορφώσουμε ένα Δίχτυο ενημέρωσης, υποστήριξης και αλληλεγγύης με μαζικές παρεμβάσεις σε όσους χώρους εκδηλώνεται χτύπημα του εργοδότη, απόλυση ή παραβιάσεις εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Να εκφράζεται άμεσα και ολόπλευρα η συνδικαλιστική αλληλεγγύη, η νομική στήριξη, η αποκάλυψη, η πολιτική στήριξη, η πίεση στους κρατικούς μηχανισμούς και την κυβέρνηση.

Πρέπει να ενταχθούν οι εργαζόμενοι με τις νέες μορφές απασχόλησης σε όλες τις συνδικαλιστικές βαθμίδες οργάνωσης με κριτήριο την ενότητα των εργαζόμενων  ενάντια σε διαχωρισμούς και νομικά εμπόδια.

Στο τέλος των εργασιών εγκρίθηκαν ομόφωνα αφενός τα τμήματα του σχεδίου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τα εργασιακά με μία πρόταση προσθήκη για τις επιχειρήσεις που κλείνουν και αφετέρου η παρακάτω απόφαση:

«Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρεμβαίνουν παντού και σε όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος και από πάνω και από κάτω.

Σήμερα η έμφαση πρέπει να δοθεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συνδικαλισμού βάσης σε ταξική κατεύθυνση και ενός ταξικού ρεύματος αυτόνομου από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, μη χειραγωγούμενου από τα κόμματα, διακριτού από το συναινετικό – συμβιβαστικό αλλά και το διασπαστικό συνδικαλισμό και ανοικτού σε κοινή δράση με τις άλλες δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά απαιτείται η καλύτερη συγκρότηση των δυνάμεών μας παντού. Ο συσχετισμός δυνάμεων αλλάζει κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η μάχη δίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους και εκεί πρέπει να στραφούμε.

Πρώτος στόχος είναι ο πολιτικός μας συντονισμός μέσα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που κυρίως θα επεξεργάζεται θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για εργατικά θέματα και την πολιτική του παρέμβαση στην εργατική τάξη και το οποίο διευρύνεται με από ένα εκπρόσωπο από τις θεματικές εργασίας της Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Επιδιώκουμε ταυτόχρονα τη δημιουργία κλαδικών θεματικών επιτροπών εργαζομένων του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και σε όλους τους κλάδους, αλλά και τη στροφή ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εργατική δουλειά.

Δεύτερος στόχος μας είναι παντού και ιδίως στα πρωτοβάθμια σωματεία και δευτεροβάθμια όργανα να εκφράζονται σε κοινούς εκλογικούς συνδυασμούς οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και ακόμη ευρύτερα αγωνιστές, συνάδελφοι ανεξάρτητα πολιτικού χώρου στον οποίο βρίσκονται ,αφού πρώτα έχει υπάρξει συζήτηση και συμφωνία των θέσεων στο συγκεκριμένο χώρο και των δράσεων -παρεμβάσεων που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε. Η συζήτηση  για το περιεχόμενο των συνεργασιών φυσικά πρέπει να γίνεται έγκαιρα  και φυσικά πριν την συγκρότηση των συνδυασμών .

Τρίτος στόχος μας είναι η δημιουργία ενός νέου σχήματος με την μορφή Δικτύου που θα ενώνει και θα κινητοποιεί τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα, συγκεκριμένα και με ορατό χρονικό ορίζοντα αυτή η διαδικασία με στόχο και προοπτική τη δημιουργία μίας νέας ενιαίας παράταξης, εφόσον φυσικά συμβάλλουμε ενεργά στην ωρίμανση των αναγκαίων προϋποθέσεων.

Αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 2/4»

To Γραφείο Τύπου