Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/06/2006

Ο αγώνας των φοιτητών είναι ένας αγώνας όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, είναι ένας αγώνας για όλη την κοινωνία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, μιλώντας στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις των φοιτητών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

«Όσον αφορά τα ζητήματα των αγώνων έχουμε στην Ελλάδα εδώ και λίγες μέρες μπει σε μια νέα φάση. Δηλαδή, ενώ είχαμε συνεχείς συγκρούσεις, και με την προηγούμενη και με τη σημερινή κυβέρνηση, σε ζητήματα που αφορούν στις ελευθερίες, στο κοινωνικό κράτος, στο δημόσιο τομέα, είχαμε σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων με ορισμένες επιτυχίες αλλά και αρκετές υποχωρήσεις, σήμερα έχουμε ένα ποιοτικά νέο στοιχείο. Μέσα στο στίβο των αγώνων εισέρχεται με μεγάλο δυναμισμό, με ενότητα, με αισιοδοξία, με ελπίδα για όλους μας το κίνημα της νεολαίας. Με κέντρο σήμερα τα πανεπιστήμια, αλλά με δυνατότητες, πιστεύω, να αγκαλιάσει όλους τους χώρους της Νεολαίας, ειδικά από τους μήνες που θαρθούν μετά το καλοκαίρι, και τη μαθητική νεολαία και την εργαζόμενη νεολαία και τη νεολαία που βρίσκεται σήμερα, σε πολύ μεγάλους αριθμούς, στην ανεργία.

Η φοιτητική νεολαία έχει πιάσει τους κρυφούς και βαθείς παλμούς της κοινωνίας μας.

Όταν στηρίζει την ιδέα των ακαδημαϊκών ελευθεριών, του ακαδημαϊκού ασύλου, ουσιαστικά πιάνει το νόημα όλης της πάλης, για να ζούμε σε ένα τόπο με ελευθερίες, χωρίς κάμερες, χωρίς παρακολουθήσεις, χωρίς συγκεντρώσεις στοιχείων, χωρίς απαγωγές Πακιστανών, χωρίς λειτουργία του διεθνούς παρακράτους.

Όταν αναδείχνει το θέμα της στήριξης των κρατικών Πανεπιστημίων, ουσιαστικά πιάνει στα χέρια της το ζήτημα της στήριξης και της υπεράσπισης του κοινωνικού κράτους, που το βλέπουμε παντού να απειλείται

Όταν βάζει το θέμα, όχι ο πανεπιστημιακός χώρος στην κερδοσκοπία, στήριξη των δημόσιων, ελεύθερων Πανεπιστημίων, με δωρεάν Παιδεία, ουσιαστικά στηρίζει ένα δημόσιο τομέα, ο οποίος βλέπουμε συνεχώς σε όλες τις εκφάνσεις του οδηγείται στην κερδοσκοπία, στην ιδιωτικοποίηση, στο ξεπούλημα.

Γι αυτό ο αγώνας αυτός των φοιτητών είναι ένας αγώνας όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, είναι ένας αγώνας για όλη την κοινωνία. Κι εμείς ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι, όπως σε διάφορες σημαντικές φάσεις της πρόσφατης ιστορίας μας, ξαφνικά η φοιτητική αλλά και όλη η νεολαία σφράγισαν τις εξελίξεις, έτσι και η νέα γενιά, η γενιά του άρθρου 16, θα δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες για τον αγώνα όλων μας.»

To Γραφείο Τύπου